Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Uniunea Europeană a ajuns la un consens cu privire la cererea de amânare a Brexit

© Sputnik / Густаво Вальенте / Accesați arhiva multimediaBrexit
Brexit - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Potrivit unor surse din cadrul unei reuniuni a ambasadorilor europeni, care a avut loc miercuri seara, UE a ajuns la un consens cu privire la cererea Theresei May de amânare a Brexit.

CHIȘINĂU, 21 mart – Sputnik. Premierul britanic Theresa May solicită în prezent o amânare a aplicării articolului 50, până la 30 iunie, pentru a-i determina până atunci pe parlamentari să adopte legislația necesară, dar numai dacă deputații aprobă săptămâna viitoare planul cu privire la Brexit.

Brexit - Sputnik Moldova
Oficial: Brexit-ul va fi amânat - Londra a cerut Bruxellesului amânarea „datei de ieșire”

Dar, potrivit surselor din cadrul unei reuniuni a ambasadorilor europeni, care a avut loc miercuri seara, UE a ajuns la un consens, stabilind că Marea Britanie trebuie să părăsească blocul până pe 23 mai, chiar înainte de alegerile europene, şi nu mai târziu de această dată, potrivit Sputnik Internaţional

„22 mai trebuie să fie termenul-limită. Motivul este că trebuie să existe un mesaj foarte clar din partea Consiliului European”, a spus un diplomat de rang înalt.

„Spunem da unei scurte amânări, cu condiția ca premierul să obţină din partea Camerei Comunelor aprobarea pentru acord. Dar, dincolo de această (dată), este cu totul complicat. (Alegerile) nu pot avea loc fără ca membrii britanici ai PE să fi fost aleși”, a adăugat acesta.

Unele state membre au fost de acord cu o „perioadă mai lungă, altele, cu o perioadă mai scurtă”, dar au convenit că până la 22 mai este perioada maximă admisă.

Liderii europeni vor purta discuții suplimentare în această după-amiază și vor cere o aprobare unanimă a datei amânării, care va fi notată în comunicatul redactat în urma summitului.

„Va fi o problemă legată de [termenul până în] luna iunie. Nu este absolut deloc în interesul Uniunii Europene ca [termenul amânării] să depășească data alegerilor europene”, a declarat pentru Guardian coordonatorul pentru Brexit al Parlamentului European, Guy Verhofstadt.

Comisia Europeană a ajuns la consensul că poate aproba o prelungire care să nu depăşească data de 23 mai decât în cazul în care vor fi aleși eurodeputații britanici. 1 iulie a fost „pragul legal” pentru extinderea articolului 50, având în vedere că Parlamentul European se va reuni la 2 iulie.

Fluxul de știri
0