Video
Urmăriți ultimele evenimente din lume și din țară în materialele video Sputnik

Prima ședință a noului Parlament

Abonare
Deputații aleși în cadrul scrutinului din 24 februarie se întrunesc joi, 21 martie, în prima ședință a Parlamentului.

Decretul de convocare a primei ședințe a Legislativului a fost semnat miercuri de președintele Republicii Moldova, Igor Dodon.

Cele 101 de locuri din Parlamentul de legislatura a XXI-a sunt împărțite în felul următor: deputații PSRM vor ocupa 35 de fotolii, democrații au 30 de mandate, deputații din partea Blocului electoral ”ACUM” – 26, cei din Partidul ”Șor” – șapte mandate și trei deputați independenți.

Забор у Парламента РМ  - Sputnik Moldova
Politică
Cine sunt cei 101 deputați din Parlamentul de legislatura a X-a

Potrivit Constituției Republicii Moldova, Parlamentul se întrunește la convocarea președintelui Republicii Moldova, în cel mult 30 de zile de la alegeri.

Şedinţa de constituire a Parlamentului nou-ales va fi prezidată de cel mai în vârstă deputat. Decanul de vârstă, ca și în legislatura anterioară, este deputatul Eduard Smirnov, care va împlini în septembrie 80 de ani.

Preşedintele Curţii Constituţionale, Mihai Poalelungi, urmează să prezinte raportul privind rezultatele alegerii Parlamentului şi validarea mandatelor deputaţilor aleşi.

La prima ședință a Parlamentului ales pe data de 24 februarie va asista și președintele Republicii Modova, Igor Dodon. Șeful statului a declarat ieri în cadrul unui briefing că va susține un discurs în fața deputaților.

După constituirea legală a Parlamentului se alege preşedintele Parlamentului, vicepreşedinţii şi se formează Biroul Permanent al Parlamentului. În termen de 10 zile de la prima ședință vor fi constituite fracţiunile parlamentare.

Fluxul de știri
0