Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Noul spicher al senatului Kazahstanului este Dariga Nazarbaeva, fiica ex-președintelui

© Sputnik / Анатолия УстиненкоDariga Nazarbaeva
Dariga Nazarbaeva - Sputnik Moldova
Abonare
Deputații Senatului (camera superioară a Parlamentului Kazahstanului) au ales-o pe Dariga Nazarbaeva, fiica mai mare a primului președinte al țării, spicher al Parlamentului.

CHIȘINĂU, 20 mart – Sputnik. Alegerea noului spicher este legată de faptul că precedentul președinte al Senatului, Kasâm-Jomart Tokaev, a preluat funcția de președinte al țării după demisia lui Nursultan Nazarbaev.

Comisia de numărare a voturilor a făcut totalurile, iar președintele ei a anunțat că Dariga Nazarbaeva a fost aleasă spicher al Senatului, informează Sputnik Kazahstan.

Marți, Nursultan Nazarbaev a anunțat că, începând cu data de 20 martie, își depune împuternicirile de șef al țării, acestea urmând a fi exercitate în perioada care a mai rămas de către Tokaev. Alegerile în Kazahstan sunt prevăzute pentru anul 2020. Fiica cea mai mare a primului președinte al Kazahstanului are 55 de ani. Din septembrie 2016 a fost deputat în Senat (camera superioară a Parlamentului țării) și a condus departamentul pentru relații internaționale, apărare și securitate al Senatului. În perioade diferite Nazarbaeva a fost deputat în Majilis (camera inferioară a Parlamentului Kazahstanului), unde a condus comitetul pentru dezvoltarea socioculturală; a fost vicepreședinte al camerei.

Ce trebuie de știut despre Nazarbaev

Nazarbaev este liderul partidului „Nur Otan”, președintele Consiliului de Securitate al Republicii Kazahstan, Consiliului de administrare a Fondului Național al Republicii Kazahstan, Adunării Poporului Kazahstanului, Asociației mondiale a kazahilor, Consiliului investitorilor străini de pe lângă președintele Republicii Kazahstan, Consiliului suprem de tutelă al Universității Nazarbaev.

Nursultan Nazarbaev este doctor în economie, academician al Academiei Naționale de Științe a Republicii Kazahstan, profesor de onoare și doctor de onoare al unui șir de universități cu renume din străinătate și din Kazahstan.

Este căsătorit. Soția sa, Sara Nazarbaeva, începând cu anul 1992, este fondatorul și președintele Fundației Internaționale de Caritate pentru Copii „Bobek”, din 1994 este președintele Fundației „SOS – satele copiilor din Kazahstan”.

© Photo : Скриншот YoutubeСара Назарбаева
Noul spicher al senatului Kazahstanului este Dariga Nazarbaeva, fiica ex-președintelui  - Sputnik Moldova
Сара Назарбаева

Nazarbaev are trei fiice. Cea mai mare, Dariga Nazarbaeva (a. n. 1963), este doctor în științe politice, deputat în Senatul Parlamentului Republicii Kazahstan, președintele comitetul Senatului pentru relații internaționale, apărare și securitate.

Fiica cea mijlocie, Dinara Kulibaeva (a. n. 1967), este, din 2004, președintele Consiliului de directori al Universității Tehnice Kazaho-Britanice.

Mezina, Alia Nazarbaeva (a. n. 1980), este președintele unei companii de construcții.

© Sputnik / Владислав ВодневАлия Назарбаева
Noul spicher al senatului Kazahstanului este Dariga Nazarbaeva, fiica ex-președintelui  - Sputnik Moldova
Алия Назарбаева

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

Fluxul de știri
0