Martânov: Nazarbaev pleacă, dar rămâne a fi părintele națiunii

© SputnikАлексей Мартынов
Алексей Мартынов - Sputnik Moldova
Abonare
Directorul Institutului Internațional pentru Statele Noi (Moscova) a comentat pentru Sputnik inițiativa de a schimba denumirea capitalei Kazahstanului din Astana în Nursultan.

CHIȘINĂU, 20 mart – Sputnik. Președintele interimar al Kazahstanului, Kasîm Jomart Tokaev, a propus să fie redenumită capitala țării din Astana în Nursultan, argumentându-și inițiativa prin necesitatea de a eterniza numele lui Nursultan Nazarbaev ca primul președinte al țării.

„Nursultan Nazarbaev este un aksakal al lumii turcice, un Elbas (liderul națiunii) al poporului kazah. De ce să nu denumim în cinstea lui orașul pe care el l-a construit? Astana modernă, orașul frumos și nou de pe celălalt mal, cu zgârie nori și bulevarde. Faptul că capitala poate purta numele lui nu mă uimește”, a spus Martânov în emisiunea de la radio Spurnik.

Politologul a menționat că plecarea lui Nazarbaev din postul de președinte reprezintă într-o măsură oarecare rezultatul experienței postsovietice. Tot așa cum și-a dat demisia Boris Elțin, însă cu un colorit kazah.

„Perioada de tranzitare a puterii este întotdeauna un moment vulnerabil. Însă eu cred că declarația de ieri a lui Nazarbaev a fost bine pregătită. Nu are un caracter de improvizație, este un tranzit pregătit, fiind menținut controlul”, a spus Martânov.

 Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

 

 

Fluxul de știri
0