Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Fost vicedirector CNA: Lucrurile la ANI trenează

© Sputnik / Miroslav RotariCristina Țărnă
Cristina Țărnă - Sputnik Moldova
Abonare
Expertul anticorupție Cristina Țarină a vorbit în studioul radio Sputnik Moldova despre deficiențele în activitatea Autorității Naționale de Integritate. Expertul s-a referit la modul cum a fost cretă ANI și de ce această instituție trenează în obținerea unor rezultate.
Fost vicedirector la CNA, lucrurile la ANI trenează.

Fostul vicedirector la Centrul Național Anticorupție Cristina Țărnă a declarat că rămâne a fi adeptul concentrării funcțiilor de integritate în cadrul CNA.

„Moldova este o țară mult prea mica și nu este logic să avem mai multe instituții anticorupție. Această separare, divizare a instituțiilor creează dificultăți legate de coordonare sau de conlucrare între aceste instituții. Cu cât sunt mai multe, cu atât este mai complicat procesul de conlucrare. Crearea unei entități separate cum este ANI este justificat într-un stat mare, cu zeci de milioane de cetățeni. Pentru Moldova, în situația unde există un CNA, nu era o problemă dacă anumite atribuții legate de verificarea declarațiilor de avere și interese să fie parte din mandatul CNA”, a precizat Cristina Țărnă.

Ea mai spune că pentru Moldova era de așteptat să avem o perioadă de câțiva ani în care nu vom înțelege ce se întâmplă în domeniul integrității.

„Acum, ANI se zbate pentru a fi funcțională, chiar cu toată asistența externă masivă de care a avut parte pentru crearea sistemelor electronice, tot nu vedem rezultate. Chiar dacă la nivel tehnologic ANI a avansat, prin verificarea și colectarea automată a declarațiilor de avere, per ansamblu, lucrurile trenează. Nici până la ora actuală nu avem suplinite funcțiile de inspectori de integritate. Da, este nevoie de îmbunătățit legislația de verificare a averilor, dar aceste funcții puteau fi atribuite pe lângă o instituție cum este CNA, care deja este funcțională cu un potențial uman și cu o bază vastă de date. Trebuie să spun că a existat și o presiune din partea UE de a susține viziunea ONG-urilor de a crea în Moldova o entitate separată cum ar fi ANI”, a mai spus Cristina Țărnă.

În 2016, Parlamentul a votat în lectură finală aşa numitul „pachet de integritate” format din trei legi: Legea cu privire la Autoritatea Naţională de Integritate, Legea privind declararea averii şi intereselor personale şi Legea pentru modificarea şi completarea unor acte legislative. Chiar dacă legile sunt în vigoare, ANI nu este complet funcţională. Această instituție are conducere, a fost constituit consiliul de integritate, dar nu au fost desemnaţi noii inspectori de integritate.

Autor: Eduard Maciac

 

 

Fluxul de știri
0