CHIȘINĂU, 20 mart – Sputnik. Centrul Național Anticorupție a mai reţinut o persoană în dosarul „Centrului de sănătate publică”. Este vorba de contabila-şef a unei companii din Chişinău care le-ar fi dat bani angajaţilor CSP pentru a obţine avizul de susţinere a instruirilor pentru igienă sanitară, dar şi pentru un proiect de construcţie a unui obiectiv cu destinaţie alimentară.
Femeia a fost plasată în izolator pentru 72 de ore şi este cercetată pentru corupere activă.
În prezent, 32 de persoane (funcţionari şi reprezentanţi ai agenţilor economici) au statut de bănuit sau învinuit în cadrul acestei cauze, 13 persoane fiind reţinute, iar ulterior arestate.
Amintim că, acum o lună, unsprezece angajaţi ai Centrului municipal de sănătate publică din cadrul Agenţiei Naționale pentru Sănătate Publică a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale au fost reţinuţi de CNA şi procurorii anticorupţie în cadrul unei ample anchete, începute în luna mai, 2018.
Potrivit materialelor cauzei, aceştia ar fi pretins sistematic bani, personal sau prin intermediari, de la diferite persoane fizice și juridice pentru un şir de servicii. Inspectorii sanitari şi unii conducători ai CSP ar fi acceptat mijloace financiare pentru eliberarea autorizaţiilor şi certificatelor sanitare, pentru renunţarea la unele controale sau mușamalizarea neregulilor depistate în urma verificărilor inopinate.
De asemenea, aceştia ar fi pretins bani şi pentru eliberarea, fără impedimente, a avizelor la lot, la proiect şi la recepţia finală, organizarea orelor de instruire igienica şi susţinerea cu succes a examenelor, fără prezenţa nemijlocită la instruire a persoanelor, precum şi evaluarea pozitivă a rezultatelor măsurărilor instrumentale şi analizelor de laborator, fără deplasarea la faţa locului.
Procurorii au pornit, în acest caz, 138 de cauze penale pentru corupere activă şi pasivă. Astfel, Procuratura Anticorupție şi CNA îndeamnă persoanele care au avut de suferit de pe urma acţiunilor ilegale ale funcţionarilor Centrului de sănătate publică să sesizeze instituțiile la numerele de telefon ale unităţii de gardă 257 202 sau la cel al liniei naţionale anticorupţie 0 800 55555.