Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ora de vară 2019: Când schimbăm ora de iarnă în ora de vară

© Sputnik / Asatur YesayantsГлавные часы Республики
Главные часы Республики - Sputnik Moldova
Abonare
Când se schimbă ora? Ultima trecere obligatorie la ora de vară va avea loc duminică, 31 martie 2019. Anul acesta ar putea fi ultima dată când facem asta.

CHIȘINĂU, 20 mart – Sputnik. În luna martie, Republica Moldova va trece la ora de vară. Acele ceasornicului vor fi mutate cu o oră înainte, în dimineața zilei de 31 martie. Astfel, ora 03:00 va deveni ora 04:00, iar ziua de duminică, 31 martie, va avea 23 și nu 24 de ore.

Trecerea la ora de vară înseamnă și o noapte mai scurtă. Schimbarea orei de iarnă în ora de vară va duce la micșorarea perioadei somnului cu o oră. Medicii consideră că oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la schimbarea orei. Pentru cei care au anumite probleme de sănătate, efectele schimbării ritmului biologic ar putea fi mai serioase.

Ceas - Sputnik Moldova
Detaliul ce nu trebuie să-l ignorăm când trecem la ora de iarnă

Specialiștii susțin că schimbarea orei poate fi nefastă pentru sănătate şi poate tulbura nu doar somnul, ci şi pofta de mâncare, capacitatea de muncă, concentrarea şi stările de dispoziţie. Cei mai afectaţi sunt, de obicei, vârstnicii şi copiii.

Pentru a diminua efectele, oamenii sunt îndemnaţi să se odihnească mai mult și să urmeze un regim alimentar echilibrat.

Anul acesta ar putea fi ultima dată când schimbăm ora

Comisia Europeană a propus renunțarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa în 2019, oferind statelor membre libertatea de a decide dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau de iarnă.

Pentru a permite o tranziție fără probleme, conform propunerii Comisiei, fiecare stat membru ar trebui să comunice, până în aprilie 2019, dacă intenționează să aplice în mod permanent ora de vară sau pe cea de iarnă.

Ultima trecere obligatorie la ora de vară va avea loc duminică, 31 martie 2019.

Ulterior, statele membre care doresc să revină permanent la ora de iarnă ar putea să mai facă o ultimă schimbare sezonieră a orei duminică, 27 octombrie 2019. De la acea dată, schimbarea sezonieră a orei nu va mai fi posibilă.

Va renunța sau nu Moldova la schimbarea orei. Premierul moldovean Pavel Filip a declarat anterior că decizia va fi luată în urma unei hotărâri definitive la nivelul structurilor europene.

Fluxul de știri
0