Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Buga: În Moldova este dificil de soluționat problema depopulării

© AP Photo / Michael ProbstСамолет на фоне суперлуния во Франкфурте, Германия
Самолет на фоне суперлуния во Франкфурте, Германия - Sputnik Moldova
Abonare
Specialiștii sunt alarmați de situația legată de scăderea numărului populației în Republica Moldova.

CHIȘINĂU, 20 mart – Sputnik. Plecarea populației din Republica Moldova riscă să culmineze cu depopularea în masă, fapt care, fără îndoială, va duce la consecințe deplorabile pentru țară în viitorul apropiat, a declarat Cristina Buga, consilierul președintelui Republicii Moldova, în cadrul conferinței de presă organizată de centrul de presă Sputnik Moldova.

"Începând cu anul 2003, am pierdut aproape o treime din populația noastră – un milion de persoane. Dacă luăm în calcul tendințele actuale ale migrației în masă în scop de studii sau la muncă, putem adăuga liber la această cifră încă cincizeci de mii de cetățeni”, a explicat expertul.

Buga a subliniat că cel mai prost lucru este, în cazul nostru, că pleacă din țara tinerii.

„Scăderea numărului populației intervine în urma plecării persoanelor apte de muncă, a tinerilor dotați. Pe viitor aceste procese vor influența negativ asupra dezvoltării socioeconomice a țării, fapt ce se va răsfrânge asupra copiilor noștri. Statistica demonstrează că aproape 20% din numărul copiilor din Moldova își au câte un părinte sau ambii părinți peste hotare. Iar aceasta înseamnă că acești copii nu beneficiază de o susținere morală cuvenită, nici de îngrijire din partea părinților”, a spus consilierul președintelui.

„Dacă pleacă bărbații tineri și fetele tinere, înseamnă că noi avem mai puțini copii, mai puține grădinițe, școli, dispar satele. Țara noastră fiind mică, noi putem soluționa rapid problemele economice. Însă problema depopulării va fi greu de soluționat”, a concluzionat Cristina Buga.

© Sputnik / Miroslav RotariКристина Буга
Buga: În Moldova este dificil de soluționat problema depopulării - Sputnik Moldova
Кристина Буга

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

Fluxul de știri
0