Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Protecția datelor cu caracter personal: Proiect inedit, lansat de autorități

© Sputnik / OsmatescoMaria Dastik
Maria Dastik - Sputnik Moldova
Abonare
În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", reprezentanta Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal Maria Dastic a venit cu mai multe informații privind cursurile de instruire privind protecția datelor cu caracter personal, preconizate pentru luna martie și aprilie 2019, pentru reprezentanții din sectorul sănătății și telecomunicații și reprezentanții sectorului financiar-bancar.
Protecția datelor cu caracter personal: Proiect inedit, lansat de autorități

Reprezentanții Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, în comun cu experții europeni din cadrul Proiectului UE Twinning "Consolidarea capacităților Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal", vor modera în perioada 27-29 martie 2019 cursuri de instruire  pentru reprezentanții din sectorul sănătății și telecomunicații.

Astfel, cursurile vor avea loc la Chișinău și Cahul, în perioada 27-29 martie și vor cuprinde următoarele tematici: 

1.    Curs de instruire "Cerințele privind protecția datelor personale în sectorul telecomunicațiilor"

•    Chișinău, 27 martie 2019, între orele 09:00 – 13:00, sediul Ministerului Afacerilor Externe și Integrare Europeană, Sala de conferințe, str. 31 August 1989, nr. 80;

•    Chișinău, 28 martie 2019, între orele 09:00 – 13:00, sediul Tekwill, str.  Studenților 9/11.

2.    Curs de instruire "Cerințele privind protecția datelor cu caracter personal în sectorul medical"

•    Chișinău, 27 martie 2019, între orele 13:30 – 17:00, sediul Ministerului Afacerilor Externe și Integrare Europeană, Sala de conferințe, str. 31 August 1989, nr. 80;

•    Chișinău, 28 martie 2019, între orele 13:30 – 17:00, sediul Tekwill, str.  Studenților 9/11.

Totodată, Maria Dastic a precizat că în zilele de 3 și 4 aprilie se va desfășura un alt curs de instruire în domeniul protecției datelor cu caracter personal, destinat reprezentanților sectorului financiar-bancar. În cadrul activităților vor fi prezentate cerințele privind protecția datelor personale în domeniul financiar bancar. 

Potrivit Mariei Dastic, aceste cursuri sunt binevenite, mai cu seamă că CNPDCP propune un nou proiect de lege, care include sancțiuni majore până la câteva milioane de lei pentru cei care nu vor prelucra datele cu caracter personal conform legii.

"Aceste instruiri sunt necesare din motiv că nici persoanele fizice nici majoritatea instituțiilor de stat nu aplică în mare parte corect legislația. Totodată, noua lege vine cu obligațiune de a avea un expert în domeniul protecției datelor, adică fiecare instituție care prelucrează date cu caracter personal va trebui să-și angajeze un ofițer care va monitoriza și supraveghea procesul din cadrul unei instituții ceea ce ține de protecția datelor cu caracter personal", a menționat invitata.

Instruirile sunt gratuite și vor fi moderate de către experți europeni din cadrul Proiectului UE Twinning și reprezentanții CNPDCP.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0