Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Operațiune specială: Mai mulți vameși, reținuți de CNA - detalii

Abonare
Mai mulți vameși au fost reținuți de ofițerii CNA și procurorii Anticorupție. Autoritățile au dat în vileag neregulile admise de oamenii legii.

CHIȘINĂU, 18 mart - Sputnik. Mai mulți vameși au fost reținuți de ofițerii Centrului Național Anticorupție și de procurorii Anticorupţie. Aceștia sunt cercetați pentru că, pentru anumite sume de bani, radiau din baza de date mașinile înmatriculate în străinătate.

”Un șef, responsabil de gestionarea bazelor de date ale Serviciului vamal, trei inspectori și doi intermediari, au fost reținuţi, în această dimineaţă, fiind suspectaţi că ar fi pretins sistematic sume de bani pentru a elimina sau a influența radierea din sistemul informaţional date cu privire la evidenţa automobilelor cu numere de înmatriculare străine”, informează CNA printr-un comunicat.

Potrivit denunţătorilor, rolul intermediarilor era de a influența persoane publice din cadrul Serviciului Vamal în vederea modificării informaţiei din bazele de date cu privire la „intrarea” sau „ieşirea” din ţară a automobilelor cu numere străine.

Oamenii legii explicat că, deşi potrivit legii maşinile cu numere de înmatriculare străine nu au dreptul să se afle pe teritoriul Republicii Moldova mai mult de 180 de zile, prin intermediul sistemului informaţional se bifa ieşirea autoturismului din ţară, fără ca acesta să părăsească postul vamal. Pe parcursul urmăririi penale au identificat mai multe cazuri de acest gen. Pentru fiecare mașină, taxa era de 400 de euro.

Serviciul Vamal al Republicii Moldova - Sputnik Moldova
Societate
Percheziții la sediul Central al Serviciului Vamal și la Vama Sculeni

În prezent, percheziţiile sunt în desfăşurare la Serviciul vamal (sediul central, Chişinău) și la postul vamal Sculeni (Ungheni).

Precizăm că în dimineața zilei de luni au fost reţinuţi trei inspectori ai postului vamal Sculeni, şeful direcţiei dezvoltare şi securitate informaţională a Serviciului vamal şi doi intermediari.

Pe aceste cazuri au fost pornite cinci cauze penale, conexate într-o procedură, pentru corupere pasivă, trafic de influență şi complicitate la corupere pasivă.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, persoanele publice riscă până la 10 ani de închisoare, amendă și privarea de dreptul de a ocupa funcţii, pe un anumit termen, iar intermediarii – până la 6 ani de detenție şi amenzi.

Fluxul de știri
0