Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Die Welt: Decizia Marii Britanii a dus la o catastrofă

© AFP 2024 / SHAUN CURRYCeață la Londra
Ceață la Londra - Sputnik Moldova
Abonare
Incidentul legat de avioanele indiene doborâte de Pakistan a aratat cât de exploziv este conflictul din Kashmir, la baza căruia au stat autorităţile coloniale britanice, scrie Die Welt. În anii de guvernare colonială, britanicii au dat statul Kashmir populat două treimi de musulmani sub stăpânire dinastiei hinduse care, regiune disputată ulterior de cele două ţări după ce au obținut independența.

CHIȘINĂU, 18 mart - Sputnik. Sarcina avocatului britanic Cyril Radcliffe a fost de neinvidiat, scrie Die Welt: anume el trebuia să traseze în anul 1947 linia care ar fi despărţit ulterior fostele colonii ale Imperiului Britanic, India şi Pakistan, în două state independente. "Linia Radcliffe", care a apărut în rezultatul muncii sale, a devenit cauza uneia dintre cele mai mari catastrofe ale secolului XX, consideră publicaţia.

Die Welt aminteşte că apoi, după o confruntare acerbă dintre India şi Pakistan au fost împărţite statele Punjab și Kashmir. Cu toate acestea, mulţi musulmani s-au pomenit în partea indiană, iar mulţi hinduşi şi sikhşi - în partea pakistaneză. În rezultat, douăzeci d emilioane de oameni au fost nevoiţi să se relocheze: potrivit datelor citate de Die Welt , în timpul relocării au murit cel puţin un milion de oameni. 

Conform publicaţiei, multele conflicte indo-pakistaneze şi statutul de state nucleare pe care l-au căpătat India şi Pakistanul reprezintă, de asemenea, o urmare directă a divizării. Recentul incident legat de avioanele indiene doborâte nu face decât să demonstreze pe cât de exploziv rămâne a fi aşa-numitul conflict din Kashmir.

Status-6 insansız nükleer denizaltı (proje aşamasında) - Sputnik Moldova
Conflict între India și Pakistan: Deja și în largurile mării - video

Potrivit publicaţiei, rădăcinile conflictului Kashmir se află în structura guvernării britanice în India: părţi importante ale ţării erau dirijate de dinastiile locale, cărora autorităţile coloniale le ofereau o autonomie largă. În secolul XIX, britanicii au recucerit Kashmirul de la sikhşi şi au adus la putere dinastia hindusă în frunte cu maharadjah, în timp ce două treimi din populaţie nu era hindusă. Ca urmare, musulmanii locali au început un război partizan împotriva maharadjah, care, în cele din urmă, a solicitat ajutor de la India şo, în octombrie 1947 a anunţat aderarea sa la Uniunea Indiană. De atunci au avut loc deja cinci războaie indo-pakistaneze - una din cauzele principale ale acestora a fost subiectul apartenenţei Kashmirului.

De la sfârşitul anilor '80, în Kashmir are loc un mini-război "nedeclarat", care s-a revărsat deja o dată (în anul 1998) într-un conflict major, scrie Die Welt: atunci trupele pakistaneze au invadat districtul Kargil și au fost respinse de unitățile indiene.

De atunci, observatorii vorbesc despre faptul că regiunea "este la limita unui război": partizanii musulmani luptă pentru ruperea Kashmirului de India şi aderarea la Pakistan. Potrivit datelor prezentate de publicaţia citată, confruntările din regiune au curmat viaţa a cel puţin 70 de mii de persoane. 

Material este preluat de pe RT, dar care nu reflectă poziţia redacţiei.

Fluxul de știri
0