Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Premieră: Savaliuc, Nicolae și Vosganian desființează falsa amenințare ”Ne atacă Rusia!”

© Sputnik / Алексей Панов / Accesați arhiva multimediaIon Iliescu și Vladimir Putin
Ion Iliescu și Vladimir Putin - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
”Acest pericol iminent vehiculat de unii este un atac în plus împotriva noastră! Conducerea Comisiei Europene ne amenință cu pericolul Rusiei, tocmai pentru că ei urmăresc să acceptăm toate mizeriile alea”

BUCUREȘTI, 15 mart - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Declarație pe cât de incendiară, pe cât de ineptă a generalului american Ben Hodges, fostul comandat al forţelor americane în Europa: ”În câţiva ani, Rusia ar putea să invadeze Odessa şi România”.  Evident, totul sub sloganul ”NATO trebuie să-şi concentreze eforturile pe securizarea Mării Negre”.

În treacăt fie spus, Hodges a avut în trecut niște probleme ciudate - chiar la începutul invaziei din Irak fiind în centrul unui episod de insanitate mintală, soldat cu moartea unor militari americani – nu în bătălie, ci în propria tabără. Un scandal despre care vom reveni cu detalii, ca să vedem cine avertizează și pretinde că apără România…

Un alt personaj de ale cărui manifestări mulți sunt uimiți, Frans Timmermans, a făcut deunăzi o altă declarație la limita internării la glumeți:

”Nu este niciun dubiu pentru mine că dacă nu făceați acest pas istoric (intrarea în UE, n.n.), ceea ce Putin face acum în Ucraina, o făcea și în România”, a spus acum câteva zile Timmermans, chiar la București. 

A mai zis și Timmermans o altă aberație - bine Timmermans spune multe aberații, îl bănuiesc de sciatică de-aia junckeriană și-l iau ca atare – că dacă nu era Uniunea Europeană, Rusia ar fi făcut pe-aici prin România nu știu ce…”, a comentat Șerban Nicolae. ”Nu, poate-i spune cineva lui Timmermans că România este protejată pentru că e stat membru NATO – și e loial acestei alianțe, așa cum a fost întotdeauna”.

Dar, în privința ”pericolului” și ”amenințării ruse” se duce în România o adevărată campanie, prin ONG-uri finanțate de diverse companii (în mod ciudat din zona energiei), prin diverse voci din mass media, dar și prin politicieni.

Șerban Nicolae: ” Mă preocupă mai tare persecuțiile românilor sub guvern ucrainean”

În cadrul emisiunii ”Sinteza zilei”, moderată de Mihai Gâdea, pro-american declarat și premiat de multe ori în SUA, a avut loc o răbufnire a trei intelectuali în legătură cu falsitatea acestor așa zise ”amenințări”, dar și a intereselor care se află în spate.

”Ideea că mâine ne atacă Rusia, că ar putea să apară o stare de război, că dacă s-a întâmplat ce s-a întâmplat în Crimeea Rusia – domnul Putin nu are alt gând pe lumea asta decât să ocupe România…”, citează ironic senatorul Șerban Nicolae.

Senatorul PSD, unul dintre puținii politicieni care s-au deplasat personal în Bucovina de nord și în alte zone românești aflate în Ucraina, pune punctul pe i.

”Bun, mă preocupă ce se întâmplă în Crimeea, mă preocupă ce se întâmplă în estul Ucrainei, dar mai tare mă preocupă ce s-a întâmplat cu românii, sub guvern ucrainean, la Cernăuți, în zona Herței, în sudul Basarabiei – și de politica de asimilare și de deznaționalizare sistematică, cu închidere de școli, cu persecuții pentru românii de acolo”, a declarat Șerban Nicolae.

Iar în privința ”atacului” Rusiei, senatorul PSD punctează și contradicția între stare de fapt asumată de occident și SUA – apartenența la NATO – și panica pe care tot ei încearcă să o acrediteze în România.

”Faptul că unii vorbesc cu lejeritate că Rusia ne atacă, Rusia - mâine, poimâine ne ocupă, România e vulnerabilă… totuși, suntem stat membru NATO, articolul 5 îi va obliga pe toți să acționeze – inclusiv SUA, Marea Britanie, Canada”, spune senatorul jurist, atrăgând atenția ”Nu suntem chiar ai nimănui”.

Varujan Vosganian: ”Ideea că Rusia e un pericol iminent nu are temei istoric”

Prezent în emisiune, senatorul și scriitorul Varujan Vosganian, unul dintre cei mai importanți intelectuali români, a ținut să precizeze un adevăr istoric pe care dezinformarea rusofobă îl ascunde.

”Ideea asta că Rusia este un pericol iminent – în primul rând că nu are temei istoric”, spune senatorul. ”Rusia, de la Petru cel Mare și până acum nu a traversat niciodată Nistrul decât când s-a înțeles cu europenii”.

Prim-vicepreședintele Uniunii Scriitorilor din România a ținut o scurtă lecție de istorie:

”Niciodată – și când a ajuns până la Paris pe vremea de după Napoleon, și în războaie, și când a ocupat țările estice, de fiecare dată ea s-a înțeles cu Europa - ea a fost chemată, a fost într-o alianță cu cineva din Europa”, atrage atenția Vosganian. ”Rusia are domeniul ei de predilecție Asia Centrală, Caucazul și eventual țările baltice”.

Iar senatorul ALDE explică și sensul dezinformării și menținerii stării de amenințare cu ”pericolul Rusia”.

”Acest pericol iminent vehiculat de unii este un atac în plus împotriva noastră – exact ca povestea cu iepurele și cu șapca: când nu mai sunt argumente, suntem acuzați că suntem oamenii rușilor, fără să existe nici un argument legat de asta”, explică Varujan Vosganian.  

Răzvan Savaliuc: ”Bruxelles ne amenință cu pericolul Rusiei ca să acceptăm toate mizeriile”

Ultima intervenție pe acest subiect i-a aparținut cunoscutului jurnalist de investigații Răzvan Savaliuc, fondatorul publicației ”Lumea Justiției”. Savaliuc a descifrat sensul demersului occidental în privința ”amenințării” și ”pericolului Rusiei”.

”Mulți profită, de exemplu toată conducerea Comisiei Europene - Timmermans în special - ne amenință voalat cu pericolul Rusiei, tocmai pentru că ei urmăresc pragmatic să acceptăm toate mizeriile alea”, a spus Savaliuc, dând ca exemplu ”statul polițienesc care ei l-au tolerat în România de 12 ani”.

***

Deci, un episod TV eveniment, în care trei personalități, cu profiluri diferite, au demantelat acest laitmotiv al mesajului de la Bruxelles și Washington  privind ”pericolul rus”. O emisiune eveniment, un model de analiză care ar fi normal să fie repetat.

Este de remarcat și profesionalismul lui Mihai Gâdea care – chiar dacă este partener al CNN – a abordat subiectul din ambele direcții, deviind de la direcția semidoctă a mass media mainstream din România.

Fluxul de știri
0