Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

O nouă etapă pentru școlile din Moldova: Iată care instituții vor putea activa

Abonare
Școlile din Moldova vor trece printr-o nouă etapă - acestea vor fi evaluate conform unei noi metodologii. Ministerul Educației anunță care instituții își vor putea continua activitatea.

CHIȘINĂU,  14 mart - Sputnik, C.S. Instituțiile de învățământ din Republica Moldova vor trebui să fie evaluate conform unei noi metodologii pentru ca să poată activa. Documentul elaborat de Ministerul Educației, supus dezbaterilor publice, se numește ”Metodologia de evaluare a instituțiilor de învățământ general”.

Cine va trece prin procedura de evaluare

Corneliu Popovici - Sputnik Moldova
Corneliu Popovici, despre prioritățile anului 2019 în sistemul educațional

Potrivit Ministerului, vor fi evaluate atât instituțiile de învățământ general publice, cât și cele private, inclusiv instituțiile de învățământ extrașcolar, de învățământ special și de învățământ alternativ.

Evaluarea va fi realizată de o comisie specială la finele fiecărui an școlar. Evaluarea internă constă în măsurarea, aprecierea și calificarea domeniilor de activitate, pentru a enunța nivelul real al calității serviciilor educaționale prestate în Instituție.

Evaluarea externă a instituției

Potrivit proiectului, în afară de evaluarea internă, va exista și evaluarea externă a instituției de învățământ. Aceasta va fi realizată în cazul în care va fi nevoie de:

  1. evaluarea externă în vederea autorizării de funcționare provizorie - necesară în cazul creării instituțiilor noi sau reorganizarea unei instituții.
  2. evaluarea externă în vederea acreditării - survine ca urmare a procedurii de evaluare în vederea autorizării de funcționare provizorie.
  3. evaluarea externă periodică - în urma căreia instituției i se acordă unul dintre calificativele: foarte bine (87,51-100%); bine (56,01-87,50%); satisfăcător (25,01-56%); nesatisfăcător (0-25%). Conducătorul va avea dreptul să conteste decizia comisiei în termen de 5 zile lucrătoare de la emitere. 

Valabilitatea acreditării

Igor Șarov - Sputnik Moldova
Reforma în Educație: Cum vor fi motivați educatorii și profesorii

Certificatul de acreditare a instituției are o valabilitate de cinci ani. Prelungirea valabilității se confirmă prin evaluarea externă periodică. Valabilitatea acreditării este reconfirmată prin eliberarea unui certificat nou. Instituțiile vor putea activa în cazul obținerii a minimum 50% din punctajul oferit de indicatori.

Costurile evaluării instituțiilor publice vor fi suportate din alocațiile bugetare, în timp ce taxele evaluarea externă a instituțiilor private vor fi suportate de instituțiile evaluate și calculate în conformitate cu Regulamentul de calcul al taxelor la serviciile de evaluare externă.

Fluxul de știri
0