Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Europenii vor putea procura ouă moldovenești

© Sputnik / Miroslav RotariКуриные яйца
Куриные яйца - Sputnik Moldova
Abonare
Ouăle și carnea de pasăre din Moldova ar putea ajunge pe rafturile magazinelor din Uniunea europeană.

CHIȘINĂU, 15 mart – Sputnik. Ministrul în exercițiu al Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a convocat o ședință de lucru cu responsabilii de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) în cadrul căreia a fost evaluat gradul de implementare a Planului de Acțiuni pe termen scurt pentru obținerea de către Republica Moldova a dreptului de a exporta în Uniunea Europeană carne de pasăre și ouă de categoria B. Un alt subiect pus în discuție a fost și tranzitul produselor compuse prin Uniunea Europeană.

Куриные яйца - Sputnik Moldova
Moldova vrea să vândă mai multe ouă și carne pe piața europeană

Pentru a fi eligibilă în exportul produselor de origine animală, Republica Moldova trebuie să treacă cu succes misiunea de audit a DG-Sante, care este preconizată pentru luna septembrie a anului curent.

„Am stabilit împreună cu ANSA o serie de acțiuni care urmează a fi realizate în termen de o săptămână. Astfel, ANSA urmează să prezinte informații complete privind acreditarea laboratoarelor la standardul internațional ISO 17025 și pregătirea operatorilor naționali din domeniul fabricării produselor de origine animală”, a declarat Gaburici.

Cu referire la tranzitul produselor compuse prin Uniunea Europeană, s-a convenit asupra stabilirii unei ședințe comune cu partenerii din România.

Exporturile produselor moldovenești pe piața UE în perioada anului 2018 au atins o valoare de 1,86 de miliarde de dolari, reprezentând astfel 68,79% din totalul exporturilor Republicii Moldova.

Fluxul de știri
0