Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Bursele elevilor și studenților din Moldova cresc cu aproape cinci procente

© Sputnik / Павел Лисицын / Accesați arhiva multimediaElevi, examene
Elevi, examene - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Bursele vor fi indexate începând cu 1 ianuarie 2019. În acest scop, în bugetul de stat pentru anul curent au fost prevăzute 12,5 milioane de lei.

CHIȘINĂU, 15 mart – Sputnik. Bursele elevilor și studenților vor crește cu 4,9 la sută. Decizia a fost aprobată vineri, 15 martie, de Cabinetul de Miniștri.

Bursele vor fi majorate pentru elevii din învăţământul profesional tehnic, studenţii la licenţă şi master, doctoranzi, postdoctoranzi, medicii secundari clinici și cei rezidenţi.

Elevi, examene, gimnaziu, școală - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Elevii de la școlile profesionale vor primi bursă și salariu. Vezi în ce condiții

În funcție de categoria bursei, elevii din învățământul profesional tehnic postsecundar și postsecundar nonterţiar vor primi 530; 575 și 690 de lei, iar elevii din învăţământul profesional tehnic secundar, cu excepţia elevilor care îşi fac studiile în grupele pentru surzi şi hipoacuzici, vor primi 360; 430 și 510 lei.  Elevii talentați din liceele-internat republicane cu profil arte și cei din Colegiul Național de Coregrafie vor primi burse de la 350 până la 670 de lei.

Studenții vor avea burse de 690; 750 și 880 de lei, în funcție de categoria bursei. Studenții de la specialitățile pedagogie, medicină și profil agrar vor beneficia de o majorare a bursei cu 20 de procente. Astfel, studenții de la specialitățile respective, în ultimul an de studii vor primi burse de până la 1232 de lei. Totodată, doctoranzii și medicii rezidenţi vor beneficia de burse de la 1155 până la 1325 de lei, în funcție de anul de studii.

Bursele de merit: a Republicii, a Președintelui, a Guvernului și bursa ,,Gaudeamus”, acordate studenților pentru performanțe excepționale, vor varia în funcție de categorie de la 920 până la 1525 de lei.

Bursele vor fi indexate începând cu 1 ianuarie 2019. În acest scop, în bugetul de stat pentru anul curent au fost prevăzute 12,5 milioane de lei.

Fluxul de știri
0