BUCUREȘTI, 14 mart – Sputnik, Georgiana Arsene. Vorbim despre Uzina Metalurgică din Râbnița, Transnistria. Nivelul radiaţiei din zona respectivă ar depăşi de 300 de ori norma admisă, susține presa din România, care ar face referire la anumite informații din Internet.
Corespondentul Sputnik Moldova la Tiraspol, Irina leahova, a solicitat informații de la adjunctul Serviciului pentru Control Ecologic și Protecția Mediului Înconjurător din regiunea transnistreană, Mihail Malișev, referitor la zvonurile privind emisii radioactive.
Potrivit specialistului, în momentul modernizării Uzinei, în anii 2000, a fost instalat un echipament special pentru controlul radiologic a materiei prime secundare - fierul vechi.
”Acest echipament funcționează în mod autonom și este imposibil a fi deconectat manual. Dispune de un sistem de alertă în cazul în care norma radiologică este depășită. Și trebuia să reacționeze”, a subliniat expertul.
Malișev mai menționează o altă cauză pentru care nu este posibilă o creștere a nivelului de radiație la Uzina Metalurgică de la Râbnița. Deja de mai mulți ani, Uzina nu cumpără fier vechi din Ucraina.
„Nu putem vorbi de faptul că ni se furnizează fier vechi de la Cernobâl. Acum, materia primă secundară este procurată din România”, a subliniat el.
Al treilea argument adus de specialistul în control ecologic în regiune reprezintă informațiile Serviciului Epidemiologic de Stat al Moldovei, care nu a fixat niciun fel de emisii radioactive în ultima perioadă.
Președintele Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) spune că măsurătorile făcute nu arată o depășire a normelor de atenție ale radiaților, informează antena3.ro.
Rodin Traicu, președintele CNCAN spune că s-ar putea să fie o alertă falsă. Au făcut măsurători pe malul Nistrului dinspre Republica Moldova. În data de 26 martie va avea loc o inspecție la Uzina Metalurgică, a adăugat sursa citată.
”Din discuția cu omologul meu din Moldova mi-a spus că și acum cinci ani a fost o alertă similar, care s-a dovedit a nu fi reală. Noi urmărim permanent dacă apar variații în nivelul de măsurători care se efectuează permanent, 24/24”, a precizat Traicu.