Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Astăzi Mihai Dolgan ar fi împlinit 77 de ani

Abonare
Astăzi, 14 martie, se împlinesc 77 de ani din ziua nașterii compozitorului și interpretului Mihai Dolgan, părintele rocului moldovenesc și unul dintre cei mai îndrăgiți artiști din Republica Moldova. Mihai Dolgan s-a născut în data de 14 martie 1942, în satul Vladimirești, Sângerei și a trecut în lumea celor drepți în data de 16 martie 2008, Chișinău.

CHIȘINĂU, 14 mart– Sputnik. Cu această ocazie, cineastul, publicistul și scriitorul Mihai Poiată a publicat pe pagina sa de Facebook un text prin care evocă personalitatea lui Mihai Dolgan și amprenta pe care a lăsat-o aceasta asupra "generației Noroc-ului".Reproducem mai jos textul lui Mihai Poiată, cu precizarea că domnia sa este autorul a două volume despre Mihai Dolgan și Noroc-ul lui: "ROCKul, "NOROC"–ul & NOI" și "Mihai Dolgan: De ce au plâns chitarele?".

Misterul fenomenului „Noroc”

Misterul Fenomenului „Noroc” trebuie căutat în destinul lui Mihai Dolgan, care nu a început în martie 1967, când a avut loc debutul oficial al „Noroc”-ului, dar nici nu s-a încheiat pe 10 septembrie 1970, când a fost interzis, iar membrii lui au fost nevoiți să ia drumul pribegiei. Reconstituind traseul pe care l-a străbătut timp de 66 de ani am ajuns la un moment, când pentru mine fenomenul Dolgan a căpătat și o dimensiune exterioară și chiar o distinctă expresie vizuală. Aceasta s-a întâmplat când, din întâmplare, fotografiile pe care le vedeți în această postare, s-au pomenit alături.

Am rămas uimit de ceea ce am văzut și mi-a fost greu să mă împac cu gândul că de pe ambele fotografii mă privește același bărbat. O altă privire, o altă ținută, o altă experiență de viață, o altă atitudine față de propria persoană și față de lumea din jur, dar mai ales un alt mod de a aborda viitorul și de a-și evalua conexiunile cu mediul profesional.

Mi-am dat seama că decalajul frapant dintre aceste două fotografii nu este doar rezultatul eforturilor creatoare ale costumierului și coaforului, ci mai reflectă și o profundă transformare interioară.

Azi, în ziua când s-a născut Mihai Dolgan, să nu uităm că prin aceste transformări (interioare și exterioare) am trecut și noi, generația „Noroc”-ului. Împreună cu Mihai Dolgan și grupul NOROC.

Autor: Mihai Poiată

Fluxul de știri
0