Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Drumurile „de aur” ale Moldovei: Un miliard pentru a scăpa gropi

© Sputnik / Miroslav RotariStrăzi desfundate în Chișinău
Străzi desfundate în Chișinău - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Guvernul a comunicat că urmează să fie elaborat un mecanism care să garanteze achitarea taxei rutiere de către toți conducătorii auto.

CHIȘINĂU, 13 mart – Sputnik. Peste 1 miliard 24 de milioane de lei vor fi repartizați în anul curent din fondul rutier pentru întreținerea de rutină a drumurilor publice naționale, dar și pentru executarea lucrărilor de reparație.

Programul privind repartizarea mijloacelor fondului rutier în anul 2019 a fost aprobat astăzi în cadrul ședinței Consiliului Fondului Rutier, prezidată de prim-ministrul Pavel Filip.

Drum distrus - Sputnik Moldova
Societate
Două drumuri naționale vor fi reabilitate cu sprijinul Chinei

Cea mai mare parte din sumă - 498 de milioane de lei va fi utilizată pentru întreținerea drumurilor, iar 333 de milioane de lei vor fi direcționați pentru efectuarea lucrărilor de reparație la 15 tronsoane de drum. Totodată, peste 64 de milioane de lei vor fi alocați pentru cofinanțarea unor proiecte de reabilitare a drumurilor.

Pavel Filip a solicitat să fie efectuată o analiză complexă a modului de utilizare a mijloacelor financiare din fondul rutier de către administrația publică locală, pentru a asigura folosirea eficientă a banilor publici.

Totodată, urmează să fie elaborat un mecanism care să garanteze achitarea taxei rutiere de către toți conducătorii auto. În prezent, în Republica Moldova sunt înregistrate peste 1 milion de unități de transport, dar plătesc taxa rutieră doar circa 565 de mii de posesori de autovehicule.

Premierul a solicitat de asemenea să fie examinată posibilitatea introducerii unei noi formule de calcul a accizelor pentru motorină și benzină, luând în considerare specificul activității în domeniul agricol.

Ar fi de menționat că, anual, în Moldova se cheltuie milioane de lei pentru reparația drumurilor, însă calitatea acestora lasă de dorit. De exemplu, în anul 2018 țara s-a plasat pe locul 130 din 140 într-un top al calității drumurilor.

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

Fluxul de știri
0