Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

PSRM invită Blocul ”ACUM” la discuții cu privire la formarea unei coaliții în Parlament

© SputnikZinaida Greceanîi
Zinaida Greceanîi - Sputnik Moldova
Abonare
Membrii formațiunii au anunțat cu puțin timp în urmă că îi invită marți, 12 martie, la discuții pe membrii Blocului electoral ”Acum”.

CHIȘINĂU, 11 mart – Sputnik. Executivul politic al PSRM a decis că cei 35 de deputați ai formațiunii, care au acces în Parlamentul de legislatura a X-a în urma alegerilor din 24 februarie, pot să înceapă discuțiile preliminare cu privire la formarea unei coaliții majoritare în noul for legislativ. Membrii formațiunii au anunțat cu puțin timp în urmă că îi invită marți, 12 martie, la discuții pe membrii Blocului electoral ”ACUM”.

PSRM este disponibil să examineze formarea unei eventuale majorități parlamentare pornind de la câteva principii pe care le va pune la baza oricăror colaborări politice.

”Este vorba despre garantarea statalității, neutralității și reintegrarea țării, politica externă echilibrată prin consolidarea parteneriatului cu Federația Rusă și colaborarea reciproc avantajoasă cu UE, SUA și alte țări, respectarea dreptului fiecărui cetățean, dezvoltarea economică și crearea de noi locuri de muncă, echitate socială și protecția valorilor noastre tradiționale”, a declarat socialistul Ion Ceban.   

Парламент - Sputnik Moldova
Politică
Ultima oră: Iată când se va convoca Parlamentul ales pe data de 24 februarie

Deputatul a mai anunțat că PSRM nu dorește să provoace alegeri parlamentare anticipate, chiar dacă este sigur de rezultatele care le-ar putea obține în urma acestui scrutin.

”Viitoarea majoritate parlamentară trebuie să fie formată în jurul PSRM, fiind cel mai reprezentativ partid”, a anunțat Ceban.  

Executivul politic al PSRM a decis să-i invite la discuții pe membrii Blocul Electoral ”ACUM”, care vor avea în noul Parlament 26 de mandate.

”Această decizie se bazează pe faptul că PSRM și Blocul ”ACUM” reprezintă principalele forțe de opoziție de pe ambele eșichiere politice. Noi am mai colaborat cu politicieni din partidele Blocului ”ACUM”. Împreună am organizat proteste împotriva guvernării și vrem să vedem dacă vom putea să identificăm lucruri pe care le mai avem în comun”, a declarat Ceban.

Membrii  Blocului ”ACUM” au fost invitați la discuții la sediul PSRM pentru ziua de marți, 12 martie, ora 15:00.  

Cetățenii Republicii Moldova au ales, pe data de 24 februarie, un nou Parlament al țării pe un mandat de patru ani. Pentru prima dată, alegerile parlamentare în Moldova s-au desfășurat în baza unui sistem mixt: proporțional și majoritar, într-o circumscripție națională și în circumscripții uninominale. În circumscripția națională au fost aleși 50 de deputați în baza votului reprezentării proporționale, iar în circumscripțiile uninominale – 51 de deputați în baza votului majoritar.

Astfel, după validarea mandatelor, cele 101 de locuri din Parlamentul de legislatura a XXI-a vor fi împărțite în felul următor: deputații PSRM vor ocupa 35 de fotolii, democrații – 30 de mandate, deputații din partea Blocului electoral ”ACUM” – 26, cei din Partidul ”Șor” – 7 mandate și 3 deputați independenți.

Fluxul de știri
0