Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Numărul tinerilor fără ocupație a atins un nou anti-record

© Sputnik / OsmatescoValeriu Drăgălin
Valeriu Drăgălin - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Consiliului Național al Tineretului din Moldova, Valeriu Drăgălin, a precizat pentru Sputnik Matinal că numărul persoanelor tinere care oficial nu sunt încadrați în procesul de muncă sau nu studiază a ajuns la circa 28%. Tendința este în creștere chiar dacă autoritățile au anunțat o serie de strategii în acest domeniu.
Numărul tinerilor fără ocupație a atins un nou anti-record !

De multe ori tânără generație, pur și simplu, nu este auzită, iar organizațiile neguvernamentale care îi reprezintă întâmpină dificultăți de comunicare și promovare a unor programe sau proiecte de legi. 

Valeriu Drăgălin a menționat că, în baza unui sondaj realizat în rândul organizațiilor de tineret, peste 90% își doresc sau măcar s-au gândit vreodată să plece peste hotare temporar sau definitiv. Situația este și mai alarmantă în zona rurală, acolo unde efectul migrării este și mai evident decât în capitală. 

"Este paradoxal că numărul tinerilor fără ocupație este în creștere chiar dacă autoritățile și-au propus să micșoreze această cifră. În Europa media normală este de 15%. Din această categorie fac parte și tinerii liber profesioniști. De multe ori solicitările noastre foarte greu ajung să fie discutate în cabinetele miniștrilor sau comisiilor parlamentare. În multe țări există o agenție națională a tinerilor care promovează interesele acestei categorii. În Moldova deocamdată lipsește o asemenea instituție", a declarat conducătorul CNTM. 

Valeriu Drăgălin a lăsat să se înțeleagă că foarte multe probleme rămân nesoluționate, iar migrația tinerilor este inevitabilă. În plus, președintele CNTM susține că este o neclaritate cum partidele politice care vor primi subvenții de stat vor cheltui cele 5 procente destinate programelor pentru tineret. 

"Avem lege, dar nu avem un mecanism de control al felului cum vor fi cheltuite cele 5 procente. Noi vom încerca de sine stătător să monitorizăm, dar este prea puțin, a conchis" Dragălin. 

Consiliul Național al Tineretului din Moldova a împlinit 25 de ani de activitate. Principala sarcină a organizației este promovarea mai multor proiecte care să susțină tinerii în mai multe domenii. 

Fluxul de știri
0