Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Guvernul Pavel Filip și-a încheiat mandatul

© Sputnik / Miroslav RotariКабинет министров
Кабинет министров - Sputnik Moldova
Abonare
Din data de 9 martie, premierul, cei doi vicepremieri și cei nouă miniștri din Guvernul de la Chișinău și-au încetat mandatul. Aceștia se vor afla în exercițiu până la învestirea unui nou Guvern.

CHIȘINĂU, 11 mart – Sputnik. Guvernul condus de premierul Pavel Filip și-a încetat mandatul pe data de 9 martie, când Curtea Constituțională a validat rezultatele alegerilor parlamentare din 24 februarie și a validat mandatele deputaților aleși.

Potrivit Constituției Republicii Moldova, Guvernul își exercită mandatul până la data validării alegerilor pentru un nou Parlament. Până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern, actualul Cabinet de Miniștri va îndeplini numai funcțiile de administrare a treburilor publice.

Astfel, Guvernul condus de Pavel Filip se va afla în exercițiu până la preluarea mandatului de către noul Guvern care va fi propus de viitoarea coaliție ce se va forma în Parlamentul ales pe data de 24 februarie.

Patru membri ai actualului Guvern: premierul Pavel Filip și miniștrii Alexandru Jizdan, Monica Bbauc, și Nicolae Ciubuc, au fost aleși în funcția de deputat în Parlamentul de legislatura a X-a.

Премьер-министр Республики Молдова Павел Филип  - Sputnik Moldova
Filip anunță cât timp va mai fi funcțional Guvernul pe care îl conduce

Magistrații de la Curtea Constituțională urmează să examineze o sesizare depusă de democratul Sergiu Sârbu prin care se solicită interpretarea a patru articole din Constituția Republicii Moldova: 102; 103; 106(1) și 106(2).

Curtea trebuie să se expună dacă este admisibilă perpetuarea unui blocaj parlamentar instituțional și vid de putere de lungă durată în cazul demisiei Guvernului ca rezultat al validării noului Parlament, imposibilității formării unei majorități parlamentare, formării noului Guvern, fapt ce ar genera alegeri parlamentare anticipate.

Magistrații Curții trebuie se mai pronunțe și asupra faptului dacă este obligat Guvernul în exercițiu să ia toate măsurile necesare pentru a asigura continuitatea puterii, securitatea economică și financiară, securitatea națională și capacitatea de apărare a țării în caz de blocaj al activității parlamentare și prin ce mecanisme constituționale.

De asemenea, democrații mai solicită Curții să se pronunțe și asupra faptului dacă poate Guvernul în exercițiu, în cazul instituirii vidului de putere legislativă, să emită acte normative, inclusiv în domeniul de reglementare a legilor ordinare și organice pentru a asigura continuitatea puterii, a securității economice și financiare, securitatea națională și capacitatea de apărare a țării.

Potrivit autorilor sesizării, articolele102; 103; 106(1) și 106(2) din Constituție nu dau un răspuns clar la aceste întrebări.

”De aceea considerăm imperios necesară o interpretare oficială în vederea eliminării oricăror ambiguități”, se menționează în sesizare.

Autorii sesizării au solicitat Curții Constituționale examinarea documentului în regim de urgență, ”dat fiind riscul eminent de creare a unui vid de putere și blocaj parlamentar”.

Fluxul de știri
0