Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

A fost modificată numerotarea legislaturilor Parlamentului Republicii Moldova

© Sputnik / Miroslav RotariȘedința Parlamentului 03.05.2018
Ședința Parlamentului 03.05.2018  - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Numerotarea legislaturilor Parlamentului Republicii Moldova va începe de la independența țării.

CHIȘINĂU, 11 mart – Sputnik. În premieră, numerotarea legislaturilor Parlamentului Republicii Moldova va începe cu anul 1990, anul alegerii primului Parlament democratic de la Chișinău. Noul sistem de numerotare a fost instituit prin hotărârea Curții Constituționale din 9 martie și va fi aplicat începând cu actuala legislatură a Parlamentului.

Astfel, Parlamentul ales în urma scrutinului din 24 februarie va fi de legislatura a X-a și nu de legislatura a XXI-a.

Парламент - Sputnik Moldova
Politică
Ultima oră: Iată când se va convoca Parlamentul ales pe data de 24 februarie

Din anul 2017, Parlamentul Republicii Moldova a instituit Zilele Parlamentului în luna mai. Pe 23 mai 1991 a fost adoptată legea prin care RSSM a devenit Republica Moldova, iar Sovietul Suprem a fost redenumit în Parlamentul Republicii Moldova.

Parlamentul de legislatura a X-a se va convoca în ședința de constituire în cel mult 30 de zile de la alegeri. Potrivit articolului 63 (2) din Constituția Republicii Moldova, Parlamentul se întrunește la convocarea Președintelui Republicii Moldova în cel mult 30 de zile de la alegeri.

Președintele țării, Igor Dodon, a declarat după validarea de către Curtea Constituțională a rezultatelor alegerilor că urmează să convoace ședința de constituire a noului Parlament până pe 25-26 martie.

Cetățenii Republicii Moldova au ales, pe data de 24 februarie, un nou Parlament al țării pe un mandat de patru ani. Pentru prima dată, alegerile parlamentare în Moldova s-au desfășurat în baza unui sistem mixt: proporțional și majoritar, într-o circumscripție națională și în circumscripții uninominale. În circumscripția națională au fost aleși 50 de deputați în baza votului reprezentării proporționale, iar în circumscripțiile uninominale – 51 de deputați în baza votului majoritar.

Astfel, după validarea mandatelor, cele 101 de locuri din Parlamentul de legislatura a XXI-a vor fi împărțite în felul următor: deputații PSRM vor ocupa 35 de fotolii, democrații – 30 de mandate, deputații din partea Blocului electoral ”ACUM” – 26, cei din Partidul ”Șor” – 7 mandate și 3 deputați independenți.

Fluxul de știri
0