CHIȘINĂU, 9 mart – Sputnik. Cetățenii Republicii Moldova se pot angaja oficial la muncă în țările din spațiul UE și în baza vizei de scurtă ședere. Acest lucru este posibil doar în cazul muncilor sezoniere care nu depășește perioada de 90 de zile.
Pașaportul biometric și pașaportul biometric cu viza C, de scurtă durată, nu garantează posibilitatea de angajare în spațiul UE. Se întâmplă vara, pe o perioadă mai puțin de 90 de zile, în special în sectorul agrar.
Cetățenii Republicii Moldova cu pașaport biometric care vor să lucreze un timp mai îndelungat de 90 de zile în UE, trebuie să aplice pentru viza D de lungă durată, care este un permis de reședință cu scop de muncă.
Posibilitatea de lucru este reglementată de fiecare țară UE în parte. Fiecare stat are regulamentul propriu, cu oficiul pentru ocuparea forței de muncă și biroul de migrație și azil care reglementează aceste lucruri.
Începând cu 28 aprilie 2014, cetățenii Republicii Moldova pot călători fără vize spre 26 de țări din Spațiul Schengen (Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Grecia, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Luxembourg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia și Ungaria), spre Bulgaria, Croația, Cipru și România (țări care se aplică politica Schengen), precum și spre Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein și, de asemenea, în Monaco, San Marino și Vatican, țări care nu au control de frontieră. Scutirea de vize se aplică doar deținătorilor de pașapoarte biometrice.
Fac excepție Marea Britanie și Irlanda, pentru călătorii în aceste țări non-Schengen fiind necesară o viză, care poate fi obținută la Centrul de solicitare a vizelor britanice.