Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Seismolog român: Vom avea mai multe cutremure mari în Vrancea

© AP Photo / Tatan SyuflanaСейсмограф
Сейсмограф - Sputnik Moldova
Abonare
Specialiștii sunt unanimi: Zona seismică Vrancea va fi zguduită în viitorul apropiat de un cutremur major.

CHIȘINĂU, 6 mart – Sputnik. Directorul Institutului român pentru Fizica Pământului, Mircea Radulian, lansează cel mai grav avertisment din ultimii ani cu privire la eventualitatea unor mari cutremure în Vrance.

Radulian  susține că, într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat, România va fi zguduită de ”o grupare de cutremure mari”. 

"Suntem într-o perioadă mai liniștită, asta este clar. Începând cu anul 1987, nu au mai fost cutremure peste 7 și această perioadă se poate prelungi. (...) Vom avea însă într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat și cutremure mari și s-ar putea chiar o grupare de cutremure mari", a declarat Mircea Radulian, directorul ştiinţific al Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), citează romaniatv.net.

Şi cunoscutul seismolog Gheorghe Mărmureanu a vorbit despre marele cutremur de care se tem toți românii: "Cutremure vor fi. Toate cutremurele au o anumită periodicitate. Toate cutremurele mari, nu au avut altele înainte”, a declarat acesta.

Сейсмограф - Sputnik Moldova
Seismolog: Moldova ar putea fi zguduită în timpul apropiat de un cutremur sever

De aceeași părere este și directorul Institutului de Geologie și Seismologie al Academiei de Științe a Moldovei, Igor Nicoară. El a declarat pentru Sputnik că, în viitorul apropiat, Moldova ar putea fi zguduită de un cutremur de mare intensitate.

Potrivit seismologului, statisticile arată că, o dată la 37-38 de ani, se produc mari cutremure cu epicentrul în Munții Carpați, zona Vrancea. Aceste seisme sunt resimțite puternic și în Republicii Moldova.

”Potrivit tuturor cercetărilor, în Munții Carpați, la un interval de 37-38, de ani se produce un cutremur puternic. O dată la o sută de ani se produc 2-3 cutremure de mare intensitate. Putem analiza seismul din anul 1940 și cel din anul 1977. Suntem în așteptarea unui asemenea eveniment seismic. Este important să fim pregătiți de acest cutremur”, a declarat Nicoară pentru Sputnik.

Directorul Institutului de Geologie și Seismologie susține că, în cazul unui cutremur cu o intensitate mai mare de 6 grade pe scara Richter, în Moldova pierderile ar fi colosale. Potrivit specialistului, calculele efectuate de experți se ridică la miliarde de lei pierderi materiale.

Fluxul de știri
0