Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Majoritatea mașinilor la mâna a doua au kilometrajul modificat sau au fost avariate

© Sputnik / Miroslav RotariConstantin Mihalachi
Constantin Mihalachi - Sputnik Moldova
Abonare
Vrei să-ți cumperi o mașină la mâna a doua? Vezi cum te poți asigura că automobilul merită banii, iar istoria povestită de vânzător este adevărată.
Expet auto: Majoritatea mașinilor second-hand au kilometrajul întors sau au fost avariate!

Majoritatea celor care vând automobile la mâna a doua în Republica Moldova ascund adevărata istorie a acestora. Cei mai mulți dintre ei mușamalizează accidentele în care automobilele au fost implicate sau modifică kilometrajul pentru a obține un preț mai bun. Declarația aparține expertului auto Constantin Mihalachi și a fost făcută în Studioul Radio Sputnik Moldova. Potrivit lui, în goană după profit, unii intermediari de la noi falsifică până și actele de însoțire a automobilelor.

„Pe piața de la noi sunt foarte multe mașini care au kilometrajul modificat. Noi întâlnim mai rar mașini „curate” ca să-i spunem așa, adică proprietari de automobile care prezintă situația așa cum este. În majoritatea cazurilor, sau automobilul a fost accidentat și se ascunde, sau kilometrajul a fost modificat”, spune Constantin Mihalachi, care este și proprietarul unei companii ce oferă servicii de verificare a istoricului mașinilor.

Expertul auto atenționează că modificarea kilometrajului este o procedură foarte simplă. Respectiv, oamenii trebuie să fie vigilenți atunci când vor să-și procure un automobil și să verifice dacă odometrul indică cifre reale.

Șofer la volan - Sputnik Moldova
Important de știut: Acestea sunt cele mai sigure mașini în anul 2019

„Este foarte ușor de modificat kilometrajul, mai ales în cazul mașinilor vechi. Și când spun mașini vechi, nu mă refer la mașinile anilor 90. Eu mă refer la mașinile din 2005-2009”, spune Constantin Mihalachi.

Astfel cei care vor să se asigure că mașina pe care vor să o procure merită banii și nu are o istorie inventată pot apela la serviciile companiilor specializate.

„Verificarea nu costă foarte mult. Este vorba de 500 de lei. Noi verificăm istoricul automobilului, lucru pe care îl facem cu un aparat performant. Noi verificăm nu doar dacă kilometrajul este modificat, dar și starea vopselei, dacă au fost sau nu revopsite unele părți ale automobilului sau chiar a automobilului în totalitate. Putem vedea dacă este chit pe mașină”, adaugă expertul auto Constantin Mihalachi.

Invitatul spune că majoritatea celor care vor să-și mintă cumpărătorii modifică cifrele odometrului cu aproximativ 100 de mii de kilometri.

„În medie, mulți întorc kilometrajul cu aproximativ 100 de mii de kilometri. Dar avem și cazuri excepționale. O mașină pe care am verificat-o chiar ieri, avea la bord 190 de mii de km, când în realitate avea, de fapt, 600 de mii de km. Asta este o întoarcere radicală”, a adăugat Constantin Mihalachi.

Expertul auto spune că oamenii nu trebuie să creadă nici în actele care însoțesc automobilele, deoarece și acestea sunt falsificate cu ușurință.

„Noi nu credem nici în cărțile pe care unii vânzători le prezintă. Acești băieți au până și stampilele de la unele service-uri auto sau cumpără aceste cărți cu 20-30 de euro. Noi am avut cazuri când parcă torul era perfect, nicio foaie din cartea de service nu era ruptă, totul era ștampilat, așa cum se cere, ca să stabilim că, de fapt, însăși cartea era falsă”, adaugă Constantin Mihalachi.

Expertul îi îndeamnă pe toți cei care vor să-și cumpere un automobil să apeleze la serviciile specialiștilor, dacă nu vor să dea bani pe istorii inventate.

Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0