Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Deputații din Moldova cu cel mai lung mandat

© Sputnik / Miroslav RotariПарламент
Парламент  - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Un democrat, un liberal și doi comuniști au avut cele mai multe mandate în funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

CHIȘINĂU, 6 mart – Sputnik. Dumitru Diacov, Maria Postoico, Mihai Ghimpu și Vladimir Voronin sunt cei mai longevivi în funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

Dumitru Diacov a fost deputat în șapte legislaturi ale Parlamentului de după declararea independenței. Diacov și-a început activitatea de parlamentar în anul 1994. Dumitru Diacov a fost președinte al Comisiei politică externă, vicepreședinte al Parlamentului, iar în perioada 1998 – 2001 a deținut funcția de președinte al Parlamentului. Cumulativ, Dumitru Diacov are 22 de ani de experiență în Parlament.

© Sputnik / Miroslav RotariDumitru Diacov
Deputații din Moldova cu cel mai lung mandat - Sputnik Moldova
Dumitru Diacov

Maria Postoico este deputat din 1998, regăsindu-se în Parlament, succesiv, pe durata a șapte legislaturi. În Parlament a fost președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, președinta Comisiei pentru securitatea statului și asigurarea ordinii publice, iar în perioada 2005 – 2009 a fost vicepreședinte al Legislativului. Maria Postoico a fost deputat în Parlament timp de 21 de ani.  

© Sputnik / Miroslav RotariMaria Postoico
Deputații din Moldova cu cel mai lung mandat - Sputnik Moldova
Maria Postoico

În lista celor mai longevivi în mandatul de deputat se regăsește și Mihai Ghimpu, care și-a început activitatea de deputat în primul Parlament, în 1990, fiind printre semnatarii Declarației de Independență a Republicii Moldova. A fost vicepreședintele Comisiei juridice, numiri și imunități în primul Parlament. În perioada 2009 – 2010 a fost președinte al Parlamentului, asigurând și interimatul funcției de președinte al Republicii Moldova. Cumulativ, Mihai Ghimpu a fost deputat timp de 18 ani.  

© Sputnik / Miroslav RotariMihai Ghimpu
Deputații din Moldova cu cel mai lung mandat - Sputnik Moldova
Mihai Ghimpu

Vladimir Voronin și-a început activitatea de parlamentar în 1980, în Sovietul Suprem al RSSM de legislatura a X-a. A fost deputat în cinci legislaturi ale Parlamentului de după declararea independenței, cumulativ fiind vorba de 15 ani. Vladimir Voronin a fost președinte al Parlamentului în perioada aprilie – iulie 2009. 

© Sputnik / Miroslav RotariVladimir Voronin
Deputații din Moldova cu cel mai lung mandat - Sputnik Moldova
Vladimir Voronin
Fluxul de știri
0