Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Andrei Popov: Am putea avea o înțelegere între democrați și socialiști

© Sputnik / Miroslav RotariAndrei Popov
Andrei Popov - Sputnik Moldova
Abonare
Directorul Institutului pentru Inițiative Strategice din Moldova, Andrei Popov, a declarat în studioul radio Sputnik Moldova că actuala situație postelectorală ne duce la gândul că probabil vom asista la o înțelegere între socialiști și democrați.
Andrei Popov: Am putea avea o înțelegere între democrați și socialiști

Andrei Popov a mai spus că alegerile parlamentare anticipate ar dezavantaja blocul ACUM pentru că, spune expertul, nu vede cum această formațiune ar putea să-și dubleze scorul electoral așa încât să devină un partid de guvernare. Popov a declarat că și pentru Partidul Democrat intrarea din nou în alegeri ar complica lucrurile.

Democrații bravează, declarând că nu se tem de alegeri, dar, pe undeva, sunt mulțumiți de scorul electoral pentru că, în cazul alegerilor anticipate, nu-i clar ce se va întâmpla. Vorbim aici de noi resurse, nu vom avea o claritate cu proiectele de infrastructură începute.

"Fundamental, spune Andrei Popov, Partidul Democrat are o opțiune bună ca să creeze un guvern comod lor pentru a-și rezolva interesele cu ajutorul deputaților socialiști. Este vorba de o coaborare dar nu în forma unei coaliții deschise. Pentru democrați este important cum vor ambala această înțelegere cu socialiștii, așa încât votanții socialiștilor și ai PD-lui să nu priceapă despre ce este vorba. La baza unor înțelegeri ar putea sta câteva concepte care îi apropie unul de altul, cum ar fi Pro Moldova, neutralitatea, politică externă echilibrată. Pentru electoratul ambelor partide însă, o asemenea înțelegere ar înseamna anumite costuri de imagine sau chiar o decepție", a mai declarat Andrei Popov.

Recent șeful statului Igor Dodon a dat de înțeles că socialiștii nu se vor înțelege cu democrații, însă ar fi logic ca socialiștii și opoziția „de dreapta” să vadă, ce ar putea face împreună împotriva actualei guvernări. Chiar dacă există divergențe principiale, este și ceva ce îi unește: și socialiștii, și ACUM au declarat că vor face tot posibilul pentru a schimba guvernarea”, a spus președintele Dodon.

Autor: Eduard Maciac

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

Fluxul de știri
0