Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Inedit: Un italian a realziat un proiect destinat moldovenilor stabiliți în Italia

© Sputnik / OsmatescoLuigi Savoia
Luigi Savoia - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Luigi Savoia este stabilit de șapte ani în Moldova și este autorul primului proiect moldo-italian "Moldova în Progres". Italianul a fost în rolul unui reporter timp de trei zile pentru a afla de la cetățenii noștri care este părerea lor despre stabilirea moldovenilor în Italia și ce mesaj ar dori să-i transmită diasporei.
Inedit: Proiectul realizat de către un italian destinat moldovenilor stabiliți în Italia

Luigi Savoia a intervievat oamenii pe teritoriul Pieței Centrale din Capitală, acolo unde de fiecare dată este multă lume. Totuși, a stat jumătate de oră cu microfonul în mână fiind "ignorat", într-o oarecare măsură, de oamenii de acolo. Peste un timp, câțiva vânzători și-au arătat inițiativa și au răspuns la întrebările italianului.

Răspunsurile moldovenilor vor fi prezentate într-un filmuleț documentar care va ieși la lumina zilei peste câteva luni în Italia. Acesta va fi prezentat în primul rând diasporei din Italia. Câteva din răspunsurile moldovenilor l-au impresionat pe Luigi Savoia.

"Am observat că există patriotism în Republica Moldova. Mulți au spus că nu vor părăsi această țară și sunt mândri că trăiesc aici. Vor rămâne acasă și vor să dezvolte viitorul țării. Le-au transmis putere, răbdare și curaj celor plecați de acasă", a spus Luigi Savoia.

Inițiativa de a dezvolta un dialog între moldovenii de aici și cei plecați peste hotare face parte din proiectul moldo-italian "Moldova în Progres". Potrivit lui Luigi Savoia, prin prisma acestui proiect își dorește să stabilească o comunicare mai eficientă între oamenii care au rămas acasă și cei stabiliți în Italia. Totodată, grație acestei acțiuni se face și o promovare mai amplă a Republicii Moldova peste hotare.

Luigi Savoia a subliniat că diaspora din Italia este alcătuită din circa 250 000 de moldoveni.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0