Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cutremur în Moldova, la o adâncime de 2 kilometri

© AP Photo / Achmad IbrahimСейсмограф
Сейсмограф - Sputnik Moldova
Abonare
Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului din România a înregistrat în această dimineaţă un cutremur neobişnuit - acesta s-a produs în Republica Moldova, raionul Glodeni.

CHIȘINĂU, 3 mar - Sputnik. Cutremure localizate în Republica Moldova sunt rare, de aceea este un fenomen neobişnuit.

Astăzi dimineaţă, la ora 09:15:25, s-a produs un cutremur de suprafaţă de 2,4 grade pe Richter, la adâncimea de doar 2 km, în raionul Glodeni, Moldova, la graniţa cu România.

Seismul a fost localizat manual pe coordonatele: latitudine 47.7321; longitudine 27.3381, în apropierea satelor Cobani, Balatina şi Lipovăţ.

”În ziua de 03/03/2019, la ora 09:15:25(ora României), s-a produs în Moldova, graniţa cu România, un cutremur cu magnitudinea 2.4 pe scara Richter, la adâncimea de 2km", transmite Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului din România.

Distanţa până la cele mai apropiate oraşe româneşti este următoarea: Hîrlău(57km), Săveni(58km), Iași(63km), Târgu Frumos(63km), Botoșani(74km).

Ultimul cutremur care a fost fixat în Republica Moldova s-a produs pe 12 ianuarie 2019, la hotarul raioanelor Ialoveni şi Cimişlia, dar nu departe de oraşele Hânceşti şi capitala ţării, Chişinău, a avut magnitudinea de 2,1 grade pe Richter, cu epicentrul la adâncimea de 16 km.

Сейсмограф - Sputnik Moldova
Seismolog: Moldova ar putea fi zguduită în timpul apropiat de un cutremur sever

Directorul Institutului de Geologie și Seismologie al Academiei de Științe a Moldovei, Igor Nicoară, a declarat pentru Sputnik-Moldova că în viitorul apropiat Moldova ar putea fi zguduită de un cutremur de mare intensitate.

Potrivit seismologului, statisticile arată că, o dată la 37-38 de ani, se produc mari cutremure cu epicentrul în Munții Carpați, zona Vrancea. Aceste seisme sunt resimțite puternic și de populația Republicii Moldova.

”Potrivit tuturor cercetărilor, în Munții Carpați la un interval de 37-38 de ani se produce un cutremur puternic. O dată la o sută de ani se produc 2-3 cutremure de mare intensitate. Putem analiza seismul din anul 1940 și cel din anul 1977. Suntem în așteptarea unui asemenea eveniment seismic. Este important să fim pregătiți de acest cutremur”, a declarat Nicoară pentru Sputnik.

Fluxul de știri
0