Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Vă mai aduceți aminte de femeia de 300 kg din Șoldănești? Aflați cum s-a schimbat viața ei

© Sputnik / Rodion ProcaGheorghe Caradja
Gheorghe Caradja  - Sputnik Moldova
Abonare
Doctorul în științe medicale, Gheorghe Caradja, a vorbit, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, despre starea pacientei de 300 de kg, transportată de SMURD la Spitatlul Clinic Republican, în anul 2017.
Vă mai aduceți aminte de femeia de 300 kg din Șoldănești? Aflați cum s-a schimbat viața ei

Acum doi ani, Ruxanda Glavan, pe atunci ministru al Sănătăți, a primit un apel disperat din partea unei femei din satul Cotiujenii Mari, raionul Șoldănești, care cântărea 300 kg. Femeia se plângea că se sufocă din cauza grăsimii și ruga ministrul să o ajute să ajungă la Spitalul Clinic Republican, pentru a beneficia de tratament profesionist. Problema era că, din cauza obezității și stării grave de sănătate, nicio ambulanță obișnuită nu o putea transporta la spital. Ruxanda Glavan a solicitat atunci intervenția serviciului SMURD, care a adus-o pe femeie la Spitalul Clinic Republican.

Pentru început, medicii au internat-o pentru 25 de zile, timp în care a slăbit 30 de kilograme.

”În urma dietei și tratamentului a pierdut nu doar grăsime, dar și lichid. Avea picioarele umflate, era în stare foarte gravă. De asemenea, i-a scăzut și nivelul glucozei în sânge, care depășea norma de două ori. Și nu a mai fost necesar să-i administrăm tratament antidiabetic”, a declarat specialistul.

După ce starea sănătății s-a ameliorat, pacienta a fost izolată într-un apartament, unde s-a aflat, timp de jumătate de an, sub supravegherea camerelor video și a medicilor.

”În fiecare zi primea alimente cu un conținut potrivit de calorii, proteine, lipide, glucide, săruri. Consuma cantitatea necesară de lichide. Ca urmare, a slăbit, în zece luni, cu 135 de kilograme. E adevărat, 19 kilograme au fost excluse chirurgical, prin înlăturarea pielii de la burtă, care îi încurca să pășească și să facă exerciții fizice”, a declarat medicul. 

În prezent, femeia poate să se deplaseze singură și să facă treburile casnice. Periodic, se îngrașă, deoarece nu respectă în totalitate recomandările medicale. La insistența medicilor însă reușește să scape de kilogramele în plus.

”Dacă asculta toate recomandările noastre, pacienta ar fi slăbit până la 80 de kilograme. Psihologic, ea este mulțumită și nu-și dorește nimic mai mult”, a declarat Caradja.

Potrivit statisticilor, jumătate dintre adulții din țara noastră sunt supraponderali și obezi.

Autor: Maria Dimineț

Fluxul de știri
0