Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cât costă pașaportul moldovenesc: Unii cetățeni îl pot perfecta gratuit

© Sputnik / Miroslav RotariPașaport
Pașaport  - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Pașaportul Republicii Moldova poate fi acordat în mod gratuit. Legea prevede strict ce categorie de cetățeni pot primi în mod gratuit actele de identitate moldovenești.

CHIȘINĂU, 2 mar – Sputnik. Actele de identitate din Sistemul naţional de paşapoarte se eliberează în mod gratuit unor categorii de cetăţeni ai Republicii Moldova.

Potrivit legislației naționale, buletinul de identitate al cetăţeanului Republicii Moldova se acordă gratuit la prima eliberare, inclusiv la preschimbarea, declararea pierderii sau furtul paşaportului de tip sovietic (modelul anului 1974), precum şi persoanelor cu dizabilitate severă, accentuată sau medie, la schimbarea buletinului de identitate; persoanelor care, conform cadrului legal al Republicii Moldova, au statut de veteran de război, la schimbarea buletinului de identitate o singură dată;  participanţilor la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobîl, la schimbarea buletinului de identitate o singură dată;  victimelor traficului de fiinţe umane, care nu deţin buletin de identitate; persoanelor care se află la întreţinerea statului într-o instituţie socială rezidenţială, la schimbarea buletinului de identitate şi la declararea pierderii sau furtului acestuia.

Pașaport - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Exclusiv: Actele de identitate ale cetățeanului Republicii Moldova se schimbă

Buletinul de identitate provizoriu se eliberează gratuit persoanelor, beneficiare de pensii de asigurări sociale de stat, inclusiv persoanelor cu dizabilitate severă, accentuată sau medie, în cazul în care nu dispun de documentele necesare pentru eliberarea buletinului de identitate; persoanelor care, conform cadrului legal al Republicii Moldova, au statut de veteran de război, în cazul în care nu dispun de documentele necesare pentru eliberarea buletinului de identitate, o singură dată; participanţilor la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobîl, în cazul în care nu dispun de documentele necesare pentru eliberarea buletinului de identitate, o singură dată;

De asemenea, de buletine de identitate provizorii gratuite beneficiază și  persoanelor domiciliate în localităţile din stânga Nistrului la preschimbarea sau la declararea pierderii sau furtului paşaportului de tip sovietic (modelul anului 1974), cu menţiunea privind cetăţenia Republicii Moldova şi numărul de identificare de stat al persoanei fizice (IDNP), în cazul în care nu dispun de documentele necesare pentru eliberarea buletinului de identitate;

Buletinele de identitate provizorii se eliberează gratuit și persoanelor care renunţă la numărul de identificare de stat şi la evidenţa automatizată în Registrul de Stat al Populaţiei, la prima eliberare sau la preschimbarea, declararea pierderii/furtului paşaportului de tip sovietic (modelul anului 1974), cu menţiunea privind cetăţenia Republicii Moldova şi „Valabil pe termen nelimitat”; persoanelor aflate la tratament prin constrângere, în arest preventiv sau reţinute de organele competente; victimelor traficului de fiinţe umane, care nu au asupra lor buletin de identitate.

Paşaportul cetăţeanului Republicii Moldova se eliberează gratuit persoanelor cu dizabilitate severă şi persoanelor care au atins vârsta de pensionare conform Legii privind pensiile de asigurări sociale de stat, care vor pleca la tratament peste hotarele Republicii Moldova, în baza certificatului confirmativ eliberat de către structurile teritoriale de asistenţă socială sau de Ministerul Sănătăţii, dacă nu deţin paşaport valabil.

Gratuit li se perfectează pașapoarte și copiilor orfani, copiilor cu dizabilităţi şi copiilor cu vârsta sub 1 an, care vor pleca la tratament peste hotarele Republicii Moldova, în baza biletului de trimitere pentru serviciile medicale eliberat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, dacă nu deţin paşaport valabil.

Cât vor costa noile pașapoarte moldovenești >>>

Pașaportul cetățeanului Republicii Moldova se eliberează gratuit copiilor orfani şi copiilor cu dizabilităţi care vor pleca peste hotarele Republicii Moldova la studii conform acordului interguvernamental sau interministerial, în temeiul confirmării eliberate de Ministerul Educaţiei, dacă nu deţin paşaport valabil.

Persoanele care la data de 10 septembrie 2005 erau înregistrate la domiciliu în localităţile din stânga şi celor născute după această dată şi care continuă să domicilieze pe acest teritoriu li se perfectează pașaport gratuit o singură dată.

Pașaport - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Din februarie, vor fi perfectate pașapoarte noi

Pașaportul cetățeanului Republicii Moldova se eliberează gratuit participanţilor la cel de-al doilea război mondial, la eliberarea iniţială şi la schimbarea paşaportului.

Paşaportul cetăţeanului Republicii Moldova se eliberează cu reducere de 50 la sută din tariful stabilit persoanelor cu dizabilitate accentuată care vor pleca la tratament peste hotarele Republicii Moldova, în baza biletului de trimitere pentru serviciile medicale eliberat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Beneficiarii de înlesniri la eliberarea buletinului de identitate al cetăţeanului Republicii Moldova care solicită eliberarea buletinului de identitate ce conţine mijloacele semnăturii digitale şi certificatul cheilor publice achită diferenţa de cost stabilit pentru aceste documente.

 Cererea pentru eliberarea actelor de identitate cu înlesniri se examinează în următoarele termene: pentru eliberarea buletinului de identitate – 30 de zile calendaristice; pentru eliberarea buletinului de identitate provizoriu – la data adresării solicitantului; pentru eliberarea paşaportului – 30 de zile calendaristice.

Cererea pentru eliberarea paşaportului copiilor cu vârsta sub 6 luni care vor pleca la tratament peste hotarele Republicii Moldova în baza biletului de trimitere pentru serviciile medicale eliberat de Ministerul Sănătăţii se examinează în termen de până la 24 de ore.

Din 10 octombrie se schimbă pașapoartele moldovenești >>>

Tariful pentru perfectarea buletinului de identitate în termen de 30 de zile este de 130 de lei, în 15 zile – 200 de lei, în 5 zile – 390 de lei, în 24 de ore – 520 de lei, în 6 ore – 650 de lei, iar în 3 ore – 780 de lei.

Perfectarea pașaportului în termen de 30 de zile va costa 850 de lei, în 15 zile – 1060 de lei, în 10 zile – 1280 de lei, în 5 zile – 1490 de lei, în 24 de ore – 1700 de lei, în 6 ore – 2130 de lei, în trei ore – 2550 de lei și într-o oră – 2980 de lei.

Fluxul de știri
0