Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Atenție șoferi: La ce să atrageți atenția atunci când solicitați legitimația polițistului

© Sputnik / OsmatescoMarina Roșcovan
Marina Roșcovan - Sputnik Moldova
Abonare
În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", ofițerul superior al Serviciului pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal din cadrul IGP, Marina Roșcovan, a declarat că unii șoferi care solicită angajaților poliției să le prezinte legitimația și pe verso, de fapt, le încalcă drepturile la protecția datelor cu caracter personal.
Atenție șoferi: La ce să atrageți atenția atunci când solicitați legitimația polițistului

Potrivit legislației, poliția este obligată să prezinte legitimația. Ofițerul superior al Serviciului pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal din cadrul IGP, Marina Roșcovan, a explicat ce presupune de fapt legitimarea angajatului poliției.

"Angajatul poliției trebuie să informeze cetățeanul în privința numelui, prenumelui, funcția și subdiviziunea pe care o reprezintă. Aceasta este toată informația pe care trebuie să o cunoască individul și nu mai mult", a menționat Marina Roșcovan.

Potrivit Regulamentului Circulaţiei Rutiere, conducătorul de vehicul oprit pentru verificare de către agentul de circulaţie are dreptul:

•        să fie informat în privinţa numelui, prenumelui, funcţiei  agentului de circulaţie, autorităţii pe care o reprezintă, inclusiv prin prezentarea legitimaţiei, precum şi temeiul legal al opririi;

•      să fie informat în privinţa normei legale încălcate, precum şi încadrarea juridică a faptei imputate, în conformitate cu legislaţia penală sau contravenţională;

•        să fie informat în privinţa drepturilor şi obligaţiilor prevăzute de legislaţia penală sau contravenţională şi posibilităţii de a recurge la realizarea acestora;

•        să facă cunoştinţă cu probele ce dovedesc faptul încălcării legislaţiei, inclusiv cele constatate cu ajutorul mijloacelor tehnice certificate;

•        să conteste, în conformitate cu legislaţia în vigoare, legalitatea acţiunilor agentului de circulaţie, precum şi actele de constatare încheiate de aceştia.

Marina Roșcovan susține că unii cetățeni abuzează de dreptul lor de a fi informați și îi cer polițistului să prezinte legitimația și pe verso. Aceasta de fapt prezintă niște cazuri de încălcare a datelor cu caracter personal.

"Pe partea verso a legitimației este codul personal al angajatului poliției precum și grupa sanguină. Acestea sunt deja date cu caracter personal pe care cetățeanul simplu nu are nevoie să le cunoască pentru ca să-și poată realiza dreptul său de a contesta acțiunea polițistului", a precizat invitata.

Totodată, Marina Roșcovan a subliniat că cel mai important lucru într-o conversație cu un polițist este să dați dovadă de amabilitate.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0