Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Ascultați muzică la căști? Atunci consultați urgent medicul ORL

© Sputnik / Miroslav RotariTatiana Botizatu
Tatiana Botizatu - Sputnik Moldova
Abonare
Aproximativ 50 la sută dintre tinerii, din întreaga lume, riscă să surzească din cauza volumului mare de muzică ascultat la căști, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Despre prevenirea surzeniei, provocată de acest obicei, a vorbit medicul otorinolarinolog Tatiana Botizatu, în cadrul emisiunii ”Sputnik Matinal”.
Asculți muzică la căști? Atunci consultă urgent medicul ORL

Volumul maximum al muzicii ascultate la căști trebuie să fie până la 85 de decibeli. Depășirea acestei limite provoacă pierderea auzului, imediat sau în decurs de câțiva ani.

”Un volum al muzicii la căști până la 85 de decibeli este permisibil pentru ureche. Dar chiar și în aceste condiții, trebuie făcute pauze de mai multe ori pe zi. Depășirea acestui nivel distruge celulele senzoriale din urechea internă, provocând surzenia. Un volum maximum poate afecta instantaneu auzul”, a explicat Tatiana Botizatu.

Auzul pierdut nu mai poate fi recuperat, atenționează specialistul. De aceea, este important de a nu ignora simptomele care preced hipoacuzia. 

”Primul semn este un auz slab imediat ce scoatem din urechi căștile. De asemenea, apare senzația de țiuit și zgomote în urechi. În acest caz, trebuie de mers imediat la medicul specialist”, a declarat Botizatu.

De ce este atât de îndrăgit interpretul moldovean, Pavel Stratan>>>

Utilizarea căștilor potrivite și ascultarea muzicii la un volum mic previne surzenia, afirmă Tatiana Botizatu.

”Recomandăm căștile mari, care acoperă întreaga ureche. Cele mici, introduse în ureche, amplifică sunetul. În plus, acestea închid spațiul în canalul auditiv. Din cauza umezelii create, bacteriile se multiplică rapid, ceea ce favorizează apariția infecțiilor”, a declarat medicul Tatiana Botizatu.

Autor: Maria Dimineț

Fluxul de știri
0