Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Dezvăluiri uluitoare - Organizația conspirativă din care făcea parte Ion Creangă

© Sputnik / Miroslav RotariИон Крянгэ
Ион Крянгэ - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
În 2014, a fost descoperit un jurământ "misterios" în arhiva Muzeului Literaturii Române din Iași, documentul dezvăluind existența unei grupări "secrete" din care făceau parte mai multe personalități ale secolului al XIX-lea, între care Nicolae Culianu, Nicolae Gane și Ion Creangă, scrie gândul.info.

CHIȘINĂU, 1 mar — Sputnik. Astăzi se împlinesc 182 de ani de la nașterea unuia dintre clasicii literaturii române, Ion Creangă, considerat unul dintre cei mai mari scriitori români, numit și ”maestrul basmelor și poveștilor".

El a descris în operele sale satul moldovenesc în cel mai autentic mod posibil: cu aspecte și figuri tipice de la țară, muncă, tradiții și obiceiuri, scrie basilica.ro.

”Sânt născut la 1 martie 1837 în satul Humuleștii, județul Neamțului, Plasa de Sus, din părinți români: Ștefan a lui Petrea Ciubotariul din Humulești și soția sa Smaranda, născută David Creangă, din satul Pipirig”, mărturisea Ion Creangă în „Fragment de biografie”.

Deși în "Fragment de biografie" Ion Creangă însuși spune că s-a născut pe 1 martie 1837, data nașterii sale este incertă, deoarece, conform unei mitrici (condici) de nou-născuți din Humulești publicată de Gh. Ungureanu, Creangă s-ar fi născut pe 10 iunie 1839. Tinerețea lui Creangă a fost descrisă pe larg în opera sa principală "Amintiri din copilărie", unde poate fi admirat farmecul dialectal și limbajul potrivit care aduce un adaos de frumusețe.

În 2014, a fost descoperit un jurământ "misterios" în arhiva Muzeului Literaturii Române (MLR) din Iași, documentul dezvăluind existența unei grupări "secrete" din care făceau parte mai multe personalități ale secolului al XIX-lea, între care Nicolae Culianu, Nicolae Gane și Ion Creangă.

”Jur pe onoare și conștiință./ Mă leg pe suflet și pe Dumnezeu/ Să lucrez din toată inima pentru ridicarea neamului românesc/ Să respect și să execut toate hotărârile luate de comitetul din care face parte. Și să păzesc secret absolut./ Așa să-mi ajute Dumnezeu și sfânta Cruce”, se arată în informația publicată de portalul informațional gândul.info, care face referire la textul semnat de membrii grupării.

Bustul lui Alexei Mateevici - Sputnik Moldova
Află când și cui i-a citit Mateevici pentru prima dată poezia Limba Noastră

În 1875, Ion creangă îl cunoaște pe Mihai Eminescu, atunci revizor școlar la Iași și Vaslui, cu care se împrietenește. La îndemnul lui Eminescu frecventează societatea Junimea, unde citește din scrierile sale.

Între 1875 și 1883 scrie cele mai importante opere ale sale.

Printre cele mai cunoscute opere ale sale se numără: poveștile "Capra cu trei iezi", "Dănilă Prepeleac", "Fata babei și fata moșneagului", "Povestea lui Harap Alb", "Ivan Turbincă", "Povestea porcului", "Punguța cu doi bani" și "Soacra cu trei nurori"; povestirile "Moș Ion Roată și Unirea", "Păcală"', "Prostia omenească" și "Ursul păcălit de vulpe" și evident romanul autobiografic "Amintiri din copilărie".

Fluxul de știri
0