Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Cum reușește Gheorghe Avornic să atragă tinerii de peste hotare la studii în Moldova

© Sputnik / OsmatescoGheorghe Avornic
Gheorghe Avornic - Sputnik Moldova
Abonare
Vicepreședintele Consiliului Rectorilor din Republica Moldova și rectorul Universității de Studii Politice și Economice Europene "Constantin Stere", profesorul universitar Gheorghe Avornic, care activează în sistemul de învățământ superior de mai bine de 30 de ani, a vorbit în studioul Radio Sputnik Moldova despre reducerea numărului de studenți în universitățile din Moldova și ce soluții a găsit pentru rezolvarea acestei probleme.
Cum reușește Gheorhe Avornic să atragă tinerii de peste hotare la studii în Moldova

Gheorghe Avornic a subliniat că o problemă majoră cu care se confruntă universitățile din Republica Moldova este diminuarea numărului de studenți. Potrivit lui Gheorghe Avornic, reducerea numărului de studenți se explică prin faptul că mulți dintre tineri preferă să-și continue studiile peste hotarele țării.

"Aș vrea ca acești copii să rămână acasă, dar nu este posibil. Este o problemă în întregul sistem de învățământ. Acum tinerii migrează în toată lumea și au mai multe posibilități. Cei mai mulți studenți moldoveni sunt în România, al II-lea loc îl ocupă țările CSI. Totodată, mulți dintre ei aleg să-și continue studiile în Europa, Statele Unite și chiar în Japonia", a subliniat profesorul universitar Gheorghe Avornic.

Rectorul USPEE "Constantin Stere" susține că încearcă să găsească soluții pentru a atrage studenții la universitate. Și pentru că tinerii moldoveni continuă să plece masiv peste hotarele țării, Gheorghe Avornic a hotărât să atragă studenții internaționali la studii în Republica Moldova.

Astfel, la USPEE "Constantin Stere" sunt formate mai multe grupe ce studiază domeniul pe care și-l doresc în limba de stat și limba rusă. Totodată, pentru studenții străini, profesorii predau materia în limba engleză. Gheorghe Avornic susține că în fiecare lună are deplasări peste hotarele țării și depune o muncă titanică pentru a-i atrage pe studenți să studieze în țara noastră.

"Avem studenți din India, din Vietnam, Coreea de Sud și din alte state. Este o responsabilitate enormă să-i aducem aici. În primul rând verificăm actele, aplicăm la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării din Moldova, așteptăm acordul lor, mergem cu toate actele la serviciile de migrație, deschidem vizele, verificăm cazierul judiciar și doar atunci când au toate actele în regulă studenții sunt înmatriculați la studii în țara noastră. Totodată, le oferim acestor studenți și cazare cu toate condițiile necesare", a relatat profesorul universitar.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0