Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Mit sau adevăr: Moldovenii născuți după 1970 nu vor primi pensie

© Sputnik / Игорь Зарембо / Accesați arhiva multimediaРабота пенсионного фонда в Калининграде
Работа пенсионного фонда в Калининграде - Sputnik Moldova
Abonare
Interviu cu președintele Asociației de Actuariat din Republica Moldova, Oleg Verejan.

Sistemul de pensii trece printr-un proces de reforme. Ce schimbări vor aduce aceste modificări pe termen lung, cât de probabilă este apariţia unor probleme în asigurarea pensiilor în viitor — aceste şi alte chestiuni au fost abordate de reporterul Sputnik în cadrul unui interviu realizat la sfârșitul anului 2017, cu președintele Asociației de Actuariat din Republica Moldova, Oleg Verejan. Ce s-a schimbat timp de doi ani?

Iată câteva dintre întrebările acordate atunci:

Ce părere aveți despre actualul sistem public de pensii din Republica Moldova?

Sistemul public de pensii din Moldova se confruntă cu mai multe probleme. Nu în zadar autoritățile au efectuat modificări la sistemul public de pensii pentru a diminua deficitul care există la bugetul asigurărilor sociale. Guvernul caută în continuare soluții pentru majorarea pensiilor. Din păcate, nu cred că s-au făcut estimări pe termen lung. Dar noi ar trebui să facem estimări pe termen lung atunci când vorbim de pensii, așa ca fiecare generație să fie sigură că va primi pensia pe care azi putem să o estimăm în contextul contribuțiilor noastre actuale. Sistemul nostru de pensii nu asigură această certitudine, din cauză că legislația din domeniu este modificată permanent.

Credeți că decizia autorităților de a majora vârsta de pensionare a fost una inspirată, corectă?

Decizia a fost luată pe fundalul identificării soluțiilor de diminuare a deficitului. Analizele demonstrează că a fost o măsură prea bruscă. În plus, vârsta de pensionare este foarte aproape de speranța de viață, cel puțin în cazul bărbaților. Nu este cea mai bună soluție. Guvernul a intervenit prin identificare soluțiilor imediate și cele mai simple, dar cea mai bună soluție nu este de a diminua cheltuielile, ci de identificare a veniturilor.

Unii experți au declarat în presă că cei născuți după 1970 ar putea să nu mai primească pensie. Cum comentați aceste afirmaţii?

Nu putem fi proroci, dar putem spune că deficitul bugetului asigurărilor sociale va crește enorm, astfel că există riscul că vor fi probleme mari în asigurarea pensiilor. Evident că statul va identifica diferite opțiuni pentru a asigura pensiile. În cazul în care bugetul asigurărilor sociale nu va avea resurse, autoritățile vor apela la alte mijloace, fie din bugetul de stat, fie din împrumuturi externe.

Care este diferența dintre sistemul public de pensii și cel privat?

Sistemul public de pensii se bazează pe principiul solidarității. Asta înseamnă că toți cei care desfășoară o muncă remunerată contribuie la fondurile de pensii, iar aceste sume de bani care se acumulează imediat sunt distribuite către pensionarii curenți. Noi, plătitorii de contribuții, nu avem un cont personal unde să se adune aceste contribuții, astfel încât să le putem utiliza la vârsta de pensionare. În sistemul privat de pensii, pentru fiecare contribuabil este deschis un cont individual și toate contribuțiile se adună acolo, este la fel ca un depozit bancar. Pe lângă aceasta, banii acumulați în aceste conturi pot fi și moșteniți, ceea ce nu se întâmplă în sistemul public de pensii, cu excepția acelor sume modice, ca pensii de urmaș.

Cum s-a schimbat situația din 2017 până în prezent, puteți citi accesând link-urile de mai jos: 

Fluxul de știri
0