Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Donează sânge, dăruiește viață! Pe 1 martie începe campania de donare voluntară a sângelui

© Sputnik / Miroslav RotariSvetlana Cebotari
Svetlana Cebotari - Sputnik Moldova
Abonare
Transfuzia sângelui salvează milioane de vieți în fiecare an, în unele cazuri constituind singura șansă de prelungire a vieții. Astfel, pe 1 martie 2019 începe Campania Națională de donare voluntară a sângelui "O primăvară de vis, plină de dăruire de viață" organizată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în colaborare cu Centrul Național de Transfuzie a Sângelui.
Donează sânge, dăruiește viață! Pe 1 martie începe campania de donare voluntară a sângelui

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", directorul Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, Svetlana Cebotari, a venit cu mai multe detalii privind desfășurarea campaniei "O primăvară de vis, plină de dăruire de viață".

Potrivit Svetlanei Cebotari, din 1 martie în municipiile Chișinău și Bălți, orașele Cahul și Comrat vor fi deschise mai multe puncte de colectare a sângelui după cum urmează:

Mun. Chișinău - Centrul Național de Transfuzie a Sângelui (str. Academiei 11, ora 8:00-15:00); Centrul comercial Jumbo (str. Bulevardul Dacia 23/1, ora 10:00-16:00);

Mun. Bălți –  Universitatea de Stat "Alecu Russo" (str.Pușchin 28, ora 10:00-16:00); Centrul Național de Transfuzie a Sângelui (str. Decebal 113, ora 8:00-15:00); 

Cahul  - Centrul Național de Transfuzie a Sângelui (str. Alexei Mateevici 103/2, ora 8:00-15:00);

Comrat – Spitalul Raional Comrat (str. Odesa 2, ora 8:00-14:00).

Svetlana Cebotari menționează că pot dona sânge persoanele care au vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, greutatea nu mai mică de 60 de kg, care sunt sănătoase și dețin un act de identitate.

Mai mult decât atât, Svetlana Cebotari a menționat că în ultimii ani numărul donatorilor voluntari a crescut cu circa 97 la sută. Totodată, ea a subliniat că cei mai activi donatori sunt bărbații, aceștia constituind 70 la sută dintre voluntari, iar femeile doar 30%. Tinerii cu vârste cuprinse între 18-24 de ani constituie 22%, persoanele cu vârsta de 31-40 de ani reprezintă 25%, iar circa 8 la sută sunt voluntarii cu vârste cuprinse între 53-60 de ani.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0