Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

La Chișinău a început Festivalul "Zilele Creangă", ediția a IX-a

© Sputnik / OsmatescoEugenia Bejan
Eugenia Bejan - Sputnik Moldova
Abonare
În perioada 27 februarie - 4 martie, la Chișinău, Iași, Târgu-Neamț și Pipirig, se va desfășura cea de-a IX-a ediţie a Festivalului "Zilele Creangă". La Chișinău evenimentele din cadrul festivalului vor avea loc în zilele de 27-28 februarie.
La Chișinău a început Festivalul "Zilele Creangă", ediția a IX-a

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", directorul Bibliotecii Naționale pentru Copii "Ion Creangă", Eugenia Bejan, coordonatoarea proiectului în Republica Moldova, a menționat că evenimentul a demarat pe 27 februarie, la ora 9:00, cu depuneri de flori la bustul lui Ion Creangă de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică "Ștefan cel Mare și Sfânt".

După care, la ora 10:00, la Biblioteca Națională pentru Copii "Ion Creangă", a demarat conferința "15 ani de promovare a scriitorilor basarabeni prin emisiunea "Convorbiri literare" a Studioului Radio Iași". În aceeași zi, la ora 13:00, la Liceul Teoretic "Ion Creangă" din Chișinău, se va desfășura Gala Laureaților  Festivalului școlar "Ion Creangă cu neamuri".

Joi, 28 februarie, mai mulți scriitori și cercetători din Republica Moldova și România vor prezenta în cadrul Institutului de Filologie Română "B. P. Hașdeu" al Academiei de Științe a Moldovei lucrările simpozionului "Ion Creangă – bucuria memoriei".

Activitățile culturale vor continua şi în oraşele Iaşi, Târgu-Neamţ şi Pipirig din România. Potrivit Eugeniei Bejan, la Iași vor avea loc mai multe evenimente la Muzeul „Bojdeuca lui Ion Creangă”, Parcul Copou, Casa de Cultură „Mihai Ursachi”. La Târgu-Neamț și Pipirig, de asemenea, se vor desfășura spectacole, conferințe cu participarea scriitorilor, cercetătorilor, oamenilor de creație și elevilor.

Scriitorul Ion Creangă s-a născut pe 1 martie 1837, în Humuleşti, România. Scriitorul este recunoscut datorită poveștilor și basmelor sale, în special operei autobiografice "Amintiri din copilărie". Ion Creangă s-a stins din viaţă pe data de 31 decembrie 1889 și a fost înmormântat la cimitirul "Eternitatea" din Iași.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0