Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Cine sunt cei mai discriminați cetățeni în Republica Moldova?

© Sputnik / Miroslav RotariIan Feldman
Ian Feldman - Sputnik Moldova
Abonare
Ian Feldman, președintele Consiliului pentru prevenire și eliminarea discriminarii și asigurărea egalității, a declarat pentru Radio Sputnik că persoanele cu dizabilități sunt cele mai discriminate în societate. A doua categorie de persoane tratate inegal sunt pensionarii. Mulți dintre ei sunt forțați de a demisiona de la locul de muncă, iar alții nu au nicio șansă de a se angaja.
Cine sunt cetățenii cei mai discriminați în Republica Moldova ?

El a lăsat să se înțeleagă că situația persoanelor cu handicap este una alarmantă în țara noastră. Multora dintre ei li se pune chiar și viața în pericol.

„Dacă ar fi să analizăm statistica, discriminarea acestor persoane este în top de mai mulți ani. Este o problemă sistemică, nu sunt clădiri care ar oferi condiții bune de acces și multe alte lucruri. Pentru a înțelege durerea acestor oameni, ar fi bine să ne imaginăm pentru o clipă cum ar fi să fim în locul lor”,  a declarat Feldman.

Ian Feldman a mai menționat că numărul plângerilor persoanelor discriminate pe criterii de etnie, religie sau gen este în creștere de la an la an. Discriminarea lingvistică reprezintă un capitol aparte în societatea noastră, care la fel este în creștere.

„Este un subiect dureros, dar care trebuie discutat. Instanțele de judecată nu acceptă spre exemplu cererile în limba rusă, ceea ce limitează accesul la justiție”, a coinchis oficialul.   

Consiliului pentru prevenire și eliminarea discriminării și asigurarea egalității urmează să prezinte în curând raportul pentru anul 2018.

Fluxul de știri
0