Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Parlamentul ar putea fucționa și fără coaliție: Iată ce zice legea

© Sputnik / OsmatescoVictor Pușcaș
Victor Pușcaș - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit constituției, noul Parlament ar putea fi funcțional și în lipsa unei coaliții.
Fără coaliție: Parlamentul ar putea fi funcțional și în lipsa acesteia, iată ce zice legea

După aflarea rezultatelor preliminare ale alegerilor din 24 februarie, în mod normal, partidele politice ar trebui să se așeze la masa de discuții în vederea formării unei coaliții pentru a asigura o bună guvernare în următorii patru ani.

Palatul Victoria - Sputnik Moldova
Bucureștiul sugerează Chișinăului ce coaliție să creeze în Parlament după alegeri

Însă în condițiile în care formațiunile politice s-au acuzat reciproc atât în campania electorală, cât și după scrutin, acestora le va fi greu să-și dea mână și să formeze o majoritate parlamentară. Din acest motiv, mulți experți, dar și oamenii de rând se întreabă dacă vom avea un consens parlamentar ori se va ajunge la anticipate.

Fostul președinte al Curții Constituționale și deputat în primul Parlament, Victor Pușcaș, a declarat în cadrul emisiunii ” Logica Puterii” de la Sputnik Moldova că noul Legislativ ar putea funcționa și în lipsa unei majorități parlamentare declarate.

”Important este să fie constituite organele de conducere ale Parlamentului, inclusiv fracțiunile parlamentare pentru ca noii legiuitori să se înțeleagă în vederea susținerii și votării unui candidat propus de șeful statului, la funcția de premier al Republicii Moldova”, susține Victor Pușcaș.

Un al doilea pas pe care trebuie să îl întreprindă partidele care au acces în Parlament este ca deputații să pună în prim plan interesele naționale, fără a forma o coaliție, însă să găsească un numitor comun pentru a vota legi organice și ordinare în beneficiul cetățenilor.

Previziuni postelectorale: Fără alegeri anticipate, guvernare cu o majoritate confortabilă

Astfel, Parlamentul nu va fi dizolvat și nu se va ajunge la alegeri anticipate.  

Amintim că după alegerile din 24 februarie curent, în Parlament au acces patru partide politice PSRM cu 35 de mandate, PDM cu 30 de mandate, Blocul ACUM 26 de mandate, Partidul ȘOR 7 mandate și trei deputați independenți. Potrivit Regulamentului Parlamentului, deputații pot constitui atât fracțiuni cât și grupuri parlamentare.

Autor: Tatiana Cebotari

Fluxul de știri
0