Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Expert: Agitația electorală din ziua alegerilor a influențat rezultatele votării

© Sputnik / OsmatescoIon Jigău
Ion Jigău - Sputnik Moldova
Abonare
Conform cercetărilor, decizia a 10-12% din alegătorii chemați la vot este influențată de mesajele electorale promovate în ziua alegerilor.
Expert: Agitația electorală din ziua alegerilor a influențat rezultatele votării

Alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 a avut mai multe diferențe distinctive comparativ cu cele opt scrutine electorale din perioada 1994–2014. Astfel, printre noutățile majore au fost și regulile cu privire la agitația electorală. Dacă anterior agitația electorală era permisă în perioada de la înregistrarea concurenților electorali și până în ziua precedentă zilei alegerilor, conform noilor reguli aceasta a durat până în ziua alegerilor, inclusiv. 

Directorul executiv al Centrului de investigații sociologice și marketing CBS-RESEARCH, Ion Jigău, a menționat pentru Radio Sputnik Moldova că decizia unui segment al populației este influențată de agitația electorală desfășurată în ziua scrutinului parlamentar.

”Cercetările relevă faptul că aproximativ 12% din alegători decid pentru cine să voteze chiar în ultima zi. Până la un sfert din electorat își face alegerea în ultimele 2-3 zile, iar jumătate au opțiuni greu de schimbat cu mult înainte de ziua alegerilor. Așadar, sunt segmente ale populației care decid în favoarea cui acordă votul în ultima săptămână sau chiar în ziua votării”, a punctat sociologul. 

Potrivit expertului, de această posibilitate pot profita partidele care au capacitatea de mobilizare a activiștilor în teritoriu, care pot influența electoratul și în ziua votării.

”În Republica Moldova, de această capacitate dispun Partidul Socialiștilor și Partidul Democrat”, a spus Ion Jigău.

În Parlamentul de legislatura a XXI-a, ales în baza votului exprimat la alegerile parlamentare din 24 februarie, conform rezultatelor preliminare au intrat trei partide și un bloc electoral, alese în circumscripția națională și 51 de candidați – aleși în circumscripțiile uninominale.

Autor: Valeria Fortuna

Urmăriți reportaje, materiale video, interviuri, informații de la CEC și din la secțiile de votare în proiectul special: Alegerile 2019: Află primul cine învinge

Fluxul de știri
0