Expertul a menționat că tendința de reducere a numărului cetățenilor care participă la exercițiul electoral în Moldova va continua.
’’Acest fenomen se explică prin descreșterea numărului populației, cauzată de plecarea masivă a moldovenilor peste hotare. Este vorba de o scădere ce variază între 50 și 200 de mii de cetățeni față de alegerile parlamentare din 2014. Este o problemă care trebuie rezolvată deoarece rata de participare la un scrutin nu ne spune dacă cetățenii sunt pe teritoriul Republicii Moldova sau nu,’’ a mai spus expertul.
Un alt aspect îngrijorător se referă la existența unui număr de cetățeni cu acte expirate, în special peste hotare. Chiar dacă acești cetățeni se află în registrul alegătorilor, ei n-au votat pentru că actele lor erau expirate. Totodată, potrivit lui Mihai Bologan, cei mai mulți votanți au fost persoane în etate. Cetățenii de până la 40 de ani sau tinerii care au împlinit până în ziua alegerilor vârsta de 18 ani nu s-au grăbit să se prezente la vot. De asemenea, și numărul mare al persoanelor indecise a determinat o prezență scăzută la vot, a mai spus expertul.
Potrivit datelor preliminare, rata de participare la votare a cetățenilor la alegerile parlamentare din 24 februarie a fost de 49.22%, fiind cea mai joasă de la declararea independenței Republicii Moldova.
Autor: Eduard Maciac