Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Alarmant: Circa 8 000 de copii s-au intoxicat cu substanțe chimice în ultimii ani

© Sputnik / Miroslav RotariTatiana Manceva
Tatiana Manceva - Sputnik Moldova
Abonare
În Moldova, au fost înregistrate circa 8 000 de cazuri de intoxicații cu produse chimice în rândul copiilor, dintre care circa 30 de cazuri mortale. O tânără cercetătoare din țara noastră încearcă să găsească soluții reale pentru a combate acest fenomen, fapt pentru care a obținut premiul municipal pentru tineret, în domeniul științei pentru anul 2018.
Alarmant: Circa 8 000 de copii s-au intoxicat cu substanțe chimice, în ultimii șapte ani

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", specialistul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Tatiana Manceva, a declarat că cele mai frecvente cazuri în rândul copiilor sunt intoxicațiile cu medicamente, urmate de produsele cosmetice. În mediul rural, mai frecvent sunt înregistrate intoxicațiile cu pesticide.

Majoritatea intoxicațiilor acute cu medicamente, pesticide, detergenți și alte produse chimice de uz casnic se atestă la copiii de 1-5 ani –  vârsta la care reflexul "mână-guriță" este dezvoltat foarte bine. Totuși, în cazurile intoxicațiilor copiilor de până la 1 an, acestea în majoritate sunt provocate de administrarea incorectă a medicamentelor de către părinți.

"Aceste substanțe chimice sunt foarte toxice și provoacă afecțiuni grave ale sistemului respirator, digestiv și altor sisteme ale organismului. Îndată ce părinții observă cele mai mărunte schimbări în comportamentul copilului trebuie să apeleze de urgență medicul de familie sau urgența. În cazul intoxicației prima jumătate de oră este decisivă", a subliniat Tatiana Manceva.

În cadrul cercetării pe care a inițiat-o în 2011, Tatiana Masnceva încearcă să găsească soluții optime pentru combaterea acestui fenomen în rândul copiilor.

"Scopul acestor cercetări este de depista și a determina problemele și cauzele apariției acestor intoxicații și respectiv de a elabora măsurile de prevenire sau de a diminua aceste intoxicații", a spus cercetătoarea.

Potrivit Tatianei Manceva, motivul principal care generează aceste cazuri de intoxicații în rândul copiilor este nivelul scăzut de cunoștințe al părinților. În acest context, tânăra recomandă câteva măsuri de protecție esențiale ce trebuie respectate:

  •       păstrați medicamentele în locuri inaccesibile pentru copii;
  •       păstrați pesticidele, detergenții, soluțiile de curățat în dulapuri protejate, bine închise, inaccesibile pentru copii;
  •       nu încredințați copiilor pachete sau sticle cu otravă, pesticide, medicamente;
  •       nu păstrați substanțe chimice, inclusiv pesticide, în sticle destinate produselor alimentare. Copilul le poate consuma fără să-și dea seama de pericolul care îl pândește;

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0