Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Igor Dodon, dispus să dizolve Parlamentul: Scenarii posibile - Video

© Sputnik / Miroslav RotariПрезидент Молдовы Игорь Додон наградил государственными наградами
Президент Молдовы Игорь Додон наградил государственными наградами - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat luni, în cadrul unei conferințe de presă organizată după scrutinul electoral din 24 februarie, că sunt mai multe scenarii posibile după alegerile parlamentare de duminică.

CHIȘINĂU, 25 feb – Sputnik. Igor Dodon, și-a dezvăluit planul B pentru următoare perioadă. Acesta a îndemnat liderii politici să grăbească procedurile de convocare a primei ședințe a noului Legislativ, sugerând că ar putea face uz de atribuțiile sale pentru o eventuală dizolvare a Parlamentului în cazul în care nu se va reuși formarea unei majorități parlamentare și votarea noului Guvern.

Conform Constituției, președintele urmează să propună candidatul pentru funcția de premier. În cazul eșuării alegerii premierului după mai multe tentative, șeful statului ar putea decide dizolvarea Parlamentului și convocarea alegerilor legislative anticipate.

“Președintele este disponibil să invite toți liderii de partide. Vor purta ei între ei negocieri sau nu vor purta negocieri, decizia le aparține. Dar președintele Republicii Moldova, conform Constituției, trebuie să facă câțiva pași: convocarea ședinței parlamentului și înaintarea unui candidat pentru funcția de prim-ministru dacă există o majoritate parlamentare sau chiar dacă nu există o majoritate parlamentară. Înaintăm un candidat, trecem procedura și dacă de câteva ori nu se obține o majoritate parlamentară – dizolvarea parlamentului”, a declarat Igor Dodon.

Igor Dodon a menționat că toate procedurile de validare sau invalidare a alegerilor parlamentare care s-au desfășurat duminică, 24 februarie, ar putea dura până pe 13-15 martie. Ulterior, Până pe 26 martie ar trebui convocată prima ședință a noului Legislativ, în cazul validării scrutinului electoral.

De asemenea, Președintele a subliniat că, în cazul în care nu va exista o majoritate parlamentară pentru alegerea noului Guvern, va dizolva Parlamentul și va convoca alegeri anticipate, care ar urma să se desfășoare într-o perioadă de 60 până la 90 de zile de la data desfășurării alegerilor.

Fluxul de știri
0