Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cum explică sociologul Ion Jigău rezultatele scrutinului parlamentar din 24 februarie

© Sputnik / Miroslav RotariIon Jigău
Ion Jigău - Sputnik Moldova
Abonare
Ce spune directorul executiv al Centrului de investigații sociologice și marketing CBS-RESEARCH, Ion Jigău, despre rezultatele scrutinului parlamentar din 24 februarie.
Cum explică sociologul Ion Jîgău rezultatele scrutinului parlamentar din 24 februarie

Directorul executiv al Centrului de investigații sociologice și marketing CBS-RESEARCH nu este surprins de rezultatele scrutinului parlamentar din 24 februarie. Potrivit lui Ion Jîgău, rezultatele obținute de concurenții electorali sunt direct proporționale cu resursele de care aceștia au dispus în campania electorală.

„În mare parte, rezultatele sunt cele pe care le așteptam. De fapt, eu mă așteptam ca PSRM să ia mai mult, iar PDM mai puțin. Referitor la Partidul Șor, cunoșteam că este pe acolo, în jurul limitei”, a declarat directorul executiv al Centrului de investigații sociologice și marketing CBS-RESEARCH, Ion Jigău, pentru Radio Sputnik Moldova.

Sociologul spune că se aștepta ca Partidul Socialiștilor să obțină un scor mai mare, dar are o explicație pentru cifra obținută de acest concurent electoral.

„Evident că PSRM a pierdut mult, deoarece Partidul Șor a venit cu un program electoral similar și a convins o parte din electoratul socialiștilor și prin asta se explică faptul că PSRM a luat doar atât. Eu mă așteptam ca PSRM să ia 40% din voturi, și dacă e să ne uităm la suma dintre PSRM și Partidul Șor, vedem că se fac acele 40% la care mă așteptam”, adaugă Ion Jigău.

Выборы в парламент Молдовы 2019 - Sputnik Moldova
Previziuni postelectorale: Fără alegeri anticipate, guvernare cu o majoritate confortabilă

Întrebat despre o posibilă coaliție între Partidul Socialiștilor și Partidul Șor, sociologul a răspuns scurt.

„Nu cred. Cel puțin până acum, ei au fost oponenți rău de împăcat”, a declarat Ion Jigău.

Făcând referire la resursele financiare și mediatice folosite de concurenții electorali în acest scrutin parlamentar, directorul executiv al Centrului de investigații sociologice și marketing CBS-RESEARCH a lăsat să se înțeleagă că unii concurenți electorali au fost dezavantajați.

„PDM are mari resurse mediatice, organizatorice, plus că ei au dispus de consultații foarte bune din partea unor specialiști care știu să facă campanie. Același lucru poate fi spus și despre Partidul Șor care, la fel, a beneficiat de consultările bine puse la punct de specialiști. De aceea, rezultatele PDM și ale Partidului Șor nu surprind”, conchide Ion Jigău.

Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0