Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Cum votează cetățenii Moldovei în Turcia: ”Țara noastră este într-o situație grea”- Video

© Sputnik / Gözde OcakCum au votat cetățenii Moldovei în Turcia
Cum au votat cetățenii Moldovei în Turcia - Sputnik Moldova
Abonare
Nu toată lumea crede într-un viitor luminos, însă consideră că cetățenii Moldovei trebuie să acționeze ”de sine stătător”.

CHIȘINĂU, 24 feb – Sputnik. Duminică, 24 februarie, moldovenii stabiliți cu traiul în Turcia s-au prezentat la secțiile de votare pentru a-și alege deputații în parlamentul Republicii Moldova. Reporterii Sputnik Turcia au vizitat una dintre secțiile de votare din Ankara.

În orele dimineții au venit la votare mai mult femeile. Cele care au acceptat să discute cu jurnaliștii consideră că este important ca în Moldova oamenii „să se concentreze asupra a ceea ce este important pentru noi și să acționeze „de sine stătător”.

”În prezent, Moldova se află într-o situație foarte grea, poporul o duce greu. Nu cred că în viitorul apropiat va fi vreo îmbunătățire, a spus Ecaterina, una dintre moldovencele prezente la urne. – Noi trebuie să ne concentrăm pe faptul ca să trăim și să acționăm de sine stătător, independent, să ne ocupăm  de ceea ce este important pentru noi”.

Femeia a adăugat că se află în Turcia deja de 20 de ani, deși inițial nu intenționase să rămână acolo pe multă vreme.

”Acum locuiesc în Turcia. Lucrez ca vânzător-consultant. Am sosit aici pentru un timp oarecare, gândindu-mă că voi munci un an-doi, îmi voi plăti datoriile și mă voi întoarce acasă. Dar a ieșit altfel, și locuiesc aici deja de 20 de ani”, a spus Ecaterina.

Unul dintre votanți, un student care se află la Ankara deja de 6 ani, a menționat în comentariul pentru Sputnik că are grijă să nu rateze alegerile.

”Ne îndeplinim obligația noastră de cetățean. Aceste alegeri vor fi utile pentru țara noastră și, va Dumnezeu, va fi făcută alegerea corectă. Noi dorim ca țara noastră să devină mai bună, mai democratică”, a spus tânărul.

Un alt alegător a menționat că situația în Moldova este tristă.

”Majoritatea migranților de muncă lucrează în Rusia. Multe femei au plecat la câștig în Turcia. De aceea las`să vină un politician cinstit, cumsecade, care se gândește la popor. Fie ca în alegeri să învingă un partid echitabil și corect. Atunci și noi vom fi liniștiți, ne vom întoarce acasă”, a spus alegătorul.

Una dintre femei a confirmat că a venit în Turcia pentru a câștiga bani, fiind nevoită să-și lase copiii.

”Fabricile în Moldova sunt închise, există șomaj, de aceea am venit în Turcia. Această situație ne întristează. Vreau ca în țara mea să fie deschise întreprinderi. Noi nu ne temem de lucru. Noi dorim o viață fericită pentru țara noastră”, a spus moldoveanca.

Amintim că astăzi, 24 februarie, cetățenii Republicii Moldova îi aleg pe cei care vor conduce țara în următorii patru ani.  În acest an, pentru prima data în Republica Moldova scrutinul parlamentar are loc în baza sistemului electoral mixt. Ceea ce înseamnă că 50 de deputați vor fi aleși pe liste de partid, iar 51 - în circumscripţii uninominale. De menționat că în circumscripția națională au fost înregistrați 15 concurenți electorali, iar în circumscripțiile uninominale sunt 319 candidați din partea a 10 formațiuni politice și 56 de candidați independenți.

Urmăriți reportaje, materiale video, interviuri, informații de la CEC și din secțiile de votare în proiectul special:

Fluxul de știri
0