Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ce i-a mirat pe observatorii din CSI la secțiile de votare din Moldova

© Sputnik / OsmatescoНаблюдатели от ПА ОБСЕ на выборах в парламент Молдовы
Наблюдатели от ПА ОБСЕ на выборах в парламент Молдовы - Sputnik Moldova
Abonare
Observatorii din comunitatea Statelor Independente ne-au spus care sunt impresiile lor după ce au vizitat mai multe secții de votare din Republica Moldova.

CHIȘINĂU, 24 feb - Sputnik. În secțiile de votare este liniște, au remarcat observatorii din CSI. Funcționarii electorali binevoitori și cu experiență, iar oamenii – liniștiți. Acestea sunt primele impresii ale observatorilor din CSI pe care le-au făcut publice pentru Sputnik Moldova.

Din misiune fac parte observatori din toate statele CSI

Выборы в парламент Молдовы - Sputnik Moldova
Politică
Primele divergențe electorale: PDM a sesizat Comisia Electorală Centrală

În fruntea observatorilor din CSI se află primul adjunct al Secretariatului Executiv al CSI Victor Guminski. El a spus că misiunea CSI este interesată să urmărească pregătirile de alegeri și desfășurarea lor în Republica Moldova.

Misiunea are 106 observatori acreditați, dintre care 12 sunt pe termen lung. Guminski afirmă că din ea fac parte practic reprezentanți din toate statele membre ale CSI, cu excepția Ucrainei, care a părăsit misiunea. Și, bineînțeles, lipsesc și observatorii din Moldova, dat fiind că aici au loc alegerile. "Toate celelalte state participă la monitorizarea alegerilor parlamentare din Republica Moldova. din componența misiunii face parte și n grup de observatori care sunt membri ai Adunării Parlamentare a CSI, a Adunării Parlamentare a Uniunii Rusiei cu Belarus, dar și ai comitetului executiv al acestei Uniuni", a spus Guminiski.

De ce au fost uimiți observatorii

Ei spun că au fost mirați de faptul că înainte de alegeri nu a fost ziua tăcerii. "Dimineața noi am vizitat câteva secții de votare din Chișinău cu un grup de tovarăși din Armenia. Secțiile de votare au fost deschise la timp, dar bineînțeles că la ora 7:00 nu au venit mulți votanți", a declarat pentru Sputnik Moldova un observator din partea Adunării Parlamentare a CSI Victor Pavlenko, care este membru al Consiliului pentru relații federale a Federației Rusiei.

"Situația este una binevoitoare și atitudinea față de noi ca observatori a fost una plină de considerente", a menționat el.

Victor Pavlenko se află deja nu prima dată în misiune de observare a alegerilor din Moldova. "Când m-am aflat în misiunea e monitorizare a alegerilor prezidențiale din Moldova, am observat că nu alegătorii nu au suficientă informație în limba rusă. Astăzi însă pot să afirm că situația este alta și acest lucru este foarte bun", a declarat el.

Iată cine sunt cei care au reușit să voteze până la ora 11:00>>>

După ce au vizitat câteva secții de votare din Chișinău, o parte dinte observatori au mers la Bălți, unde au să viziteze 12 secții de votare.

Fluxul de știri
0