Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cum vor autoritățile municipale să se împrietenească cu copiii străzii

© Sputnik / OsmatescoLucia Caciuc și Mariana Ianachevici
Lucia Caciuc și Mariana Ianachevici - Sputnik Moldova
Abonare
Și copiii care vin din familii înstărite fug de acasă! Vezi motivul pentru care acești copii aleg să trăiască în stradă.

CHIȘINĂU, 23 feb – Sputnik, Silvia Zavadovschi. Un centru de zi pentru copiii străzii a fost deschis în Chișinău. Aici, copiii pot să vină să-și facă de mâncare, să-și spele hainele, să practice sportul sau să beneficieze de servicii socio-educative. Noua structură a costat bugetul municipal un milion și 200 de mii de lei și se va afla în subordinea Direcției municipale pentru protecția drepturilor copilului.

Potrivit şefului interimar al Direcţiei, Lucia Caciuc, chiar din primele zile de la deschidere, cinci copiii ai străzii au beneficiat de serviciile Centrului.

”Începând cu a doua zi au venit doi copii, probabil au fost trimiși de cei mai mari ca să verifice cum stau lucrurile, după care a doua zi au venit alții doi, deja mai mari. După care s-au apropiat trei copii. În primul weekend de la deschidere aveam deja 5 beneficiari”, a declarat șeful interimar al Direcției municipale pentru protecția drepturilor copilului, Lucia Caciuc, în studioul Radio Sputnik Moldova.

Copil - Sputnik Moldova
Societate
Primele imagini: Flămânzi, dar curajoși, au venit la Centrul de zi pentru copiii străzii

Specialiștii spun că majoritatea copiilor care hoinăresc pe străzile Chișinăului sunt din raioanele țării.

”Puțini sunt cei care de origine sunt din Chișinău. Majoritatea vin din raioanele țării”, adaugă Lucia Caciuc.

„Astăzi, ajung în stradă copiii a căror părinți sunt neglijenți, a căror părinți consumă mult alcool. Unii vin din familii în care se trăiește în concubinaj, se perindă mulți parteneri”, adaugă Mariana Ianachevici.

Cert este că nu toți copii care ajung să locuiască în stradă vin din familii social-vulnerabile.

”Să știți că minorii care ajung în stradă nu sunt doar din familii sărace sau care consumă alcool. Sunt mulți minori care vin din familii cu statut social, ambii părinți au locuri de muncă. Familiile respective nu au probleme legate de lipsa banilor, nu consumă băuturi alcoolice și nici nu-și agresează fizic copiii”, a declarat şeful interimar al Direcţiei Municipale pentru Protecţia Drepturilor Copilului, Lucia Caciuc.

Reprezentanta Primăriei spune că, deși muncesc foarte mul pentru copii lor, unii părinți uită să mai și comunice cu cei pentru care se jetfesc.

”Acești părinți muncesc foarte mult, mama și tata sunt axați pe serviciu, pe agonisire de bani, astfel încât copiii să fie îndestulați cu de toate, dar uită să comunice cu copii, să-i educe. Mulți părinți lasă educația pe seama școlii ceea ce este foarte greșit și se ajunge la situația în care copilul caută comunicare în stradă, la semeni mai mari, care nu întotdeauna îi îndrumă pe calea corectă”, adaugă Lucia Caciuc.

Prin ce se deosebesc copiii care vagabondează astăzi, prin Chișinău, de cei care alegeau să trăiască în stradă acum 25 de ani, dar și cum putem preveni fenomenul vagabondajului în rândul copiilor, aflați în emisiunea integral „La ordinea zilei”, atașată mai jos. Invitați: Lucia Caciuc, şef interimar al Direcţiei Municipale pentru Protecţia Drepturilor Copilului și Mariana Ianachevici, director executiv al Asociației pentru Abilitarea Copilului și Familiei „AVE-COPIII”.
Fluxul de știri
0