Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Subvenții 2019: Iată ce dosare vor fi respinse - detalii

© Sputnik / OsmatescoGalina Petrachi și Liliana Martin
Galina Petrachi și Liliana Martin - Sputnik Moldova
Abonare
Invitații emisiunii ”ATITUDINI” au vorbit despre condițiile de subvenționare a afacerilor agricole în anul 2019.

Suportul financiar din partea statului motivează producătorii agricoli să investească mai mult în sectorul agroalimentar. De exemplu, anul trecut, au fost făcute investiții de peste 6 miliarde de lei, de către beneficiarii subvențiilor. Vorbim despre o sumă mai mare cu 15 la sută, față de 2017. Aceste condiții au creat premise pentru deschiderea a aproximativ 5000 de locuri noi de muncă. Despre politicile statului în domeniul subvențiilor agricole au vorbit, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, Galina Petrachi, șefa Direcției Politici și Programe de Dezvoltare Rurală din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și Liliana Martin, șefa Direcției Relații Exterene, Comunicare și Raportare a Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură.

Producătorii agricoli au la dispoziție opt luni pentru a solicita suport financiar din partea statului pentru activitățile desfășurate în anul 2019. În acest scop, ei trebuie să pregătească mai multe documente, înclusiv un plan de afaceri. Pentru că este o procedură meticuloasă, care necesită cunoștințe economice și financiare bune,  autoritățile îndeamnă agricultorii să solicite ajutorul agențiilor de consultanță agricolă.

”În cadrul evaluării dosarelor am constatat probleme anume la completarea planului de afaceri. Producătorii nu vor să suporte cheltuieli și completează singuri planul.  Și dacă nu au cunoștințe temeinice în domeniul financiar și economic, atunci este mai greu să facă față acestei sarcini. De aceea, trebuie să consulte companiile de consultanță”, a explicat Galina Petrachi.

Cu un plan de afaceri greșit, producătorul agricol nu are nicio șansă să obțină subvenții. Nu sunt admise nici greșelile simple, cum ar fi utilizarea unui model de document mai vechi sau lipsa unei semnături pe un act.

”Sunt greșeli banale cum ar fi lipsa unei semnături sau lipsa unor documente. Și în acest caz, nu pot dovedi investițiile efectuate.  Sau merg inspectorii la fața locului și nu dau de agricultori. Să verifice actele eliberate de primărie, să nu fie greșeli. Să se asigure că pe document sunt toate semnăturile și dacă terenurile sunt înregistrate corect”, a precizat Liliana Martin.

Anul trecut, au fost respinse 130 de dosare de subvenționare din 7417 depuse la Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură.

Mai multe detalii aflați din emisiunea ”ATITUDINI”.

Autor: Maria Dimineț

Fluxul de știri
0