Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Politician american: Refuz să-l recunosc pe Guaido ca președinte interimar al Venezuelei

© AFP 2024 / JEWEL SAMAD Bernie Sanders
Bernie Sanders - Sputnik Moldova
Abonare
Un număr mare de politicieni din Statele Unite, inclusiv președintele Camerei, Nancy Pelosi, și-au exprimat deja direct sprijinul faţă de Juan Guaido. Totuşi, unii, precum senatorul Bernie Sanders, refuză să îl recunoască pe liderul opoziției drept președinte al Venezuelei.

BUCUREŞTI, 22 feb – Sputnik, Doina Crainic. Într-un interviu acordat la postul TV Univision, senatorul Bernie Sanders, care tocmai a anunțat că va candida la preşedinţie la alegerile din 2020, a refuzat să-l recunoască pe Juan Guaido ca președinte al Venezuelei, sugerând că SUA ar trebui să asigure desfăşurarea de alegeri „libere şi corecte” în țara latinoamericană.

„Cred că există mari semne de întrebare cu privire la alegerile recente. Mulți oameni consideră că au fost alegeri frauduloase și cred că Statele Unite trebuie să colaboreze cu comunitatea internațională pentru a se asigura că vor avea loc alegeri libere și corecte în Venezuela”, a spus Sanders, citat de Sputnik Internaţional

Întrebat dacă este de părere că Nicolas Maduro este un „dictator” și ar trebui să demisioneze, Sanders a evitat să dea un răspuns clar la întrebare.

„Cred că a fost foarte, foarte abuziv. Aceasta este o decizie a poporului venezuelean, așa că eu cred că trebuie să aibă loc alegeri libere și corecte”, a răspuns politicianul.

Refuzul lui Sanders de a-l recunoaşte pe Guaido ca președinte interimar al Venezuelei vine cu puțin timp înainte ca liderul opoziției să emită decretul „prezidențial” 001 pentru a autoriza livrările de ajutoare umanitare depozitate în prezent în Columbia învecinată.

Nicolas Maduro - Sputnik Moldova
Maduro anunță închiderea frontierei cu Brazilia

Decizia sa a fost emisă în ciuda opoziției puternice a președintelui Nicolas Maduro cu privire la aceste livrări, despre care a spus că ar putea fi folosite ca pretext pentru o intervenție străină în Venezuela.

De asemenea, consilierul pentru Securitatea națională al Casei Albe, John Bolton, a declarat că armata venezueleană, care susține guvernul Maduro, ar trebui să permită „civililor pașnici de la graniţa cu Columbia şi Brazilia să aducă pașnic ajutoarele umanitare”, avertizând că orice infracțiune „nu va fi trecută cu vederea”.

La începutul acestei săptămâni, președintele american Donald Trump a cerut ofițerilor militari venezueleni să nu urmeze ordinele lui Maduro de a bloca livrările de ajutoare umanitare în țară, adăugând că Washingtonul urmăreşte o tranziție pașnică a puterii în Venezuela, dar „toate opțiunile” sunt pe masă.

În acelaşi timp timp, Maduro a declarat joi că vede o legătură certă între discursul Washingtonului împotriva Venezuelei și campania pentru realegerea lui Trump.

„Donald Trump și-a început campania preelectorală ... Este disperat și chiar a agreat ideea de a ataca Venezuela, Cuba și Nicaragua și consideră că, dacă foloseşte acest discurs cu iz de război rece, îşi va îmbunătăți imaginea, ceea ce, în realitate, ar putea duce la compromiterea totală a imaginii sale”, a declarat Maduro, citat de un post local de televiziune.

Fluxul de știri
0